Pati geriausia naminė duona

Vakar Facebook puslapyje pasidalinau šviežiai iškeptos duonos nuotrauka. Paklausiau, ar kas nors yra UŽ naminę duoną. Kol kas, tas įrašas sulaukė daugiausiai dėmesio iš visų įrašų tame puslapyje. Ačiū visiem, kas sekat ir skaitot, nes kalbėtis su savim be jokio grįžtamojo ryšio būtų žiauriai keista.

Mėgstu duoną ir mėgstu kepti ją. Kažkokia neaiški silpnybė. Maišai, primaišai, iškepi ir po to džiaugies, kas išėjo. Ypač šią duoną kepti tikrai smagu. Nes galima ir per naktį kildinti, kai tingi minkyti. O jei kasnors užkniso ir neturi ant ko išsiliet, galima gerai ją suminkyt ir po poros valandų šviežią duoną turėt. Geras, ane.

Kas liečia skonį, tai duona nėra sausa, kas man ir patinka. Vieną valgau, be nieko. Aišku, jei galėčiau sviestą vartot, vartočiau dar ir kaip ir būtent su šia duona. Bet gerai ir taip. Dažniausiai įberiu kmynų į tešlą, man taip skaniausia. Bet galima ir su kokiom nors žolelėm ar grūdais pabandyt. Irgi skanu. Tikiuos, pabandysit kas nors. Nes tikrai tai paprasčiausia ir geriausia duona, kokią esu bandžius.

Reikės: 1 variantas (Reikia minkyti, paruošiama per ~2h)

  • Kvietinių miltų – 500 g.;
  • Druskos – 1 1/2 a.š.;
  • Cukraus – 1 a.š.;
  • Sausų mielių – 7 g.;
  • Šilto vandens – 320 ml.;
  • Aliejaus – 1 v.š.

1. ~200g. miltų sumaišome su cukrumi, mielemis, pilame šiltą vandenį ir išmaišome. Paliekame, kol masę pradės putoti. (Vanduo turi būti ganėtinai šiltas, bet ne per karštas. Jei įkišdamas į vandenį pirštą jį gali laikyti, vadinasi, jis tinkamos temperatūros ir nenužudys mielių).

2. Kai masė suputoja, supilame likusius miltus, druską, aliejų ir gerai išminkome, kol tešla taps elastinga.

3. Tešlą dedame į aliejumi išteptą ar miltais pabarstytą dubeny, uždengiame maistine plėvele ar rankšluosčiu ir paliekame kilti 1-1,5 h. Tešla turi pakilti dvigubai.

4. Pakilusią tešlą legvai perminkome, suformuojame norimo dydžio kepalą, dedame jį į skardą ir paliekame uždengus dar apie pusvalandį.

5. Duonos viršų aptepame aliejumi ir kepamę įkaitintoje 180 laispnių orkaitėje apie 40min.

6 Jei norisi suminkštinti duonos plutelę  ką tik iškeptą duoną įdedame į maišelį ir paliekame atvėsti.

2 variantas (nereikia minkyti, paruošiama per ~10h.)

  • Kvietinių miltų – 500 g.;
  • Druskos – 1 1/2 a.š.;
  • Cukraus – 1 a.š.;
  • Sausų mielių – 4 g.;
  • Šiltoko vandens – 320 ml.;
  • Aliejaus – 1 v.š.

1. Visus ingredientus sumaišome, uždengiame maistine plėvele ar ranksluoščiu ir paliekame per naktį pakilti.

2. Viską taip pat darome kaip ir pirmame variante (žr. nuo 4 punkto).

Skanaus!

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s