Sviestinė duona, kurios nereikia minkyti

Sviestinė duona, dar kitaip vadinama Brioche. Prancūziška, su daug sviesto ir kiaušinių. Už tai duona išeina skani, minkšta, labai tinkanti prancūziškam skrebučiui gaminti arba šiaip skaniam sumuštiniui, o su Brioche bandelėmis vos ne kiekvienas restoranas dabar burgerius gamina. Kas svarbiausia, nereikia daug prie jos vargt ir kankintis, o pasikankinus galvot, kad daugiau niekada tiek nesinori terliotis dėl kepalėlio duonos. Šiaip tai jau paprasčiau nebūna. Gal ir būna, bet reikia įkvėpiančiai rašyt, tai sakysiu “Lengviau ir būt negali!“. Jei gaminsit, net rankų neišsitepsit ir čia rimtai, nes jos nereikia minkyti – pamaišai su šaukštu ir viskas.

Gaminimo principas panašus į šios duonos  (antras variantas), tik sviestinę duoną reikia palaikyti 2h kambario temperatūroje, o tada į šaldytuvą apie 12 h. Galima taip ją ten auginti iki 48h! Nori duonos, atsidarai šaldytuvą, išsiimi tešlą, išsikepi duoną. Like a boss. Iš šių kiekių išeina vienas padoraus dydžio kepalėlis. Kartais dvigubą porciją darau, o jei nesuvalgau, užšaldau ir viskas. Be to, bandelės irgi superinės išeina iš šitos tešlos. Kad ir kaip bebūtų, naminę duoną valgyti vienas malonumas, o ir kepti ją smagu, ypač, kai viskas taip paprasta.

Reikės:
Kvietinių miltų – 2 puodeliai (250 g.);
Ištirpinto sviesto – 7 v.š. (100 g.)
Kambario temperatūros pieno – 5 v.š. ( 70 g.)
Kiaušinių – 2 vnt.;
Medaus – 2 1/2 v.š. (50 g.). Naudojau cukrų, nes nemėgstu kepiniuose medaus.
Sausų mielių – 1 a.š.;
Druskos – 1 a.š.

  1. Dubenyje sumaišome sausus ingredientus (miltus, druską, mieles ir, jei naudojat, cukrų).
  2. Kitame dubenyje lengvai išplakame kiaušinius su medumi, pienu ir sviestu. Plakinį sumaišome su sausų ingredientų mišiniu. Maišome, kol masė taps vientisa.
  3. Paruoštą tešlą uždengiame maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje 2h. Po dviejų valandų tešlą permaišome, vėl uždengiame,   statome į šaldytuvą ir laikome nuo 12 iki 48 h.
  4. Kai norim kepti duoną, ištraukiam iš šaldytuvo, suformuojame kepalėlį, vėl uždengiame maistine plėvele ir paliekame 2-3 h. kambario temperatūroje, kol pakils beveik dvigubai. Patepame kiaušinio plakiniu (aš to nedariau) ir kepame 190 laipsnių karščio orkaitėje apie pusvalandį.

Kad plutelė būtų minkšta, dar karštą duoną įdedu į kokį nors maišelį atvėsti. Bet skani ir paprastai atvėsus.

Skanaus!

Šaltinis Bigger Bolder Baking

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s