Kuršėnų vyniotinis

Žinote tą jausmą, kai kokios seniai dėvėtos striukės kišenėj ar tai stalčiaus kamputyje randi jau seniai pamirštą daiktą, tačiau labai apsidžiaugi, kad jis atsirado? Dažniausiai pas mane tai būdavo pinigai. Ir tada toks džiaugsmas apima, lyg geri dalykai iš niekur nieko atsiranda. Panašiai ir vakar pasijutau, kai atsidariau šaldytuvą, o ten guli pats šviežiausias, pats gražiausias Kuršėnų vyniotinis, kurį visai aš pamiršus buvau. Pamiršau, kaip praeitą vakarą paėmiau ir pagaminau, taip labai paprastai. Todėl ir  pamiršau, nes viskas buvo tikrai paprastai, daug nevargau ir daug apie tai negalvojau.

Gal prieš kokius gerus porą metų labai dažnai šį vyniotinį savaitgaliais sukdavau. Kartais ir po du, ir po tris pasitaikydavo iš karto iškepti, nes pas mane labai daug alkanų žmonių namuose lankydavosi. O kasgi nemėgsta to Kuršėnų vyniotinio? Ar du, ar trys tie vyniotiniai, niekada pas mane jie neužsilaikydavo. Šiaip biskvito principas labai paprastas – 1 kiaušinis + 1 v.š. cukraus + 1 v.š. kvietinių miltų. Miltus galima ir su krakmolu maišyti kažkur per puse, labai rekomenduočiau. O tam vyniotiniui naudojami šiaip keturi kiaušiniai, aš naudoju visgi penkis, nes ar tai mano gal skarda kokia platesnė ar man šiaip patinka, kai šiek tiek storesnis biskvitas išeina. Čia kaip norit. Kremui – varškė ar tai kreminė, ar paprasta, natūrali. Aš visada naudoju paprastą, o kremą su blenderiu sumalu. Jei blenderio nėra, o varškė paprasta, tai per sietą kokį galima pertrinti, irgi gerai. Kondensuotą pieną laisvai galima pakeisti kažkur 100g. cukraus, o sviesto ir daugiau galima įdėti, jei tik yra noro. Ir būtų labai smagu, jei kas nors pabandytumėt pasigaminti, ir parašytumėt, kaip sekės, mielai ir nuotraukas kokias pažiūrėčiau. Aš nenoriu girti šito deserto, nes lyg koks tuščiažodžiavimas išeina. Juk geriausiai patiems įsitikint, koks jis.

Reikės:

  • Kiaušinių – 5 vnt.;
  • Cukraus – 5 v.š.;
  • Miltų – 3 v.š.;
  • Krakmolo – 2 v.š.;
  • Druskos – žiupsn.
  • Varškės – 200 g.;
  • Kambario temperatūros sviesto – 100 g.;
  • Kondensuoto pieno – 150-200 g.
  1. Kiaušinių baltymus atsiskiriame nuo baltymų, į baltymus beriame žiupsnelį druskos ir išplakame iki standžių putų.
  2. Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi, kol nesijaus cukraus kruopelių, plakinį sumaišome su miltais ir krakmolu (geriau miltus su krakmolu prieš tai persijoti).
  3. Į trynių ir miltų masę įmaišome išplaktus baltymus. Pirmiausiai, įmaišome kokį trečdalį baltymų, vėliau likusius. Išmaišome iki vientisos masės, bet nepermaišome, tešla turi būti labai puri.
  4. Paruoštą tešlą supilame į didelę kepimo popieriumi išklotą orkaitės skardą, tolygiai paskirstome ir kepame įkaitintoje 200 laipsnių karščio orkaitėje 10-15 min. Biskvitas turi būti šiek tiek pakilęs, o viršus lyg auksinę spalvą turėti.
  5. Dar karštą biskvitą verčiame ant cukraus pudra pabarstyto kepimo popieriaus lakšto, auksine spalva žemyn, nulupame kepimo popierių ir susukame, paliekame atvėsti.
  6. Kol vėsta biskvitas, blenderio pagalba varškę sutriname kartu su sviestu ir kondensuotu pienu iki vientisos kreminės masės.
  7. Atvėsusį biskvitą išvyniojame, tolygiai ištepame paruoštu kremu ir vėl suvyniojame. Vyniotinį dedame į šaldytuvą pailsėti 2-3 valandas.

Skanaus!

Reklama

Įrašo “Kuršėnų vyniotinis” komentarai: 2

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s