Karamelės padažas

Dažnai gaminu karamelinį padažą, nes kodėl gi ne. Sesuo mėgsta į kavą dėti, o aš naudoju desertams. Ir šiaip labai mėgstu karamelę, labiau nei šokoladą. Tinka naudoti ir prie obuolių, ir prie varškės pyragų, ir paprastai užsipilti ant ledų. Žodžiu, geras dalykas. O viskas tikrai paprasta – iš cukraus ir grietinėlės išverdu karamelę, supilu į stiklainėlį, pastatau į šaldytuvą ir naudoju tada, kada reikia ir kada noriu. Jau esu rašius apie sūdytos karamelės padažą – štai čia. Bet mano šaldytuve dažnai grietinėlės nebūna, o karamelės norisi. Tai išsisuku ir be grietinėlės va taip paprastai, naudoju tai, ką namie turiu beveik kasdien – cukrų, pieną ir sviestą. Labai patogu. Ir, kas geriausia, ši karamelė be grietinėlės vistiek tokia pat skani kaip ir su ja. Nežinau, kažkaip mane tokie dalykai džiugina, nors tai tik smulkmenos. Džiugina, kai kažkam atpjauni gabalėlį pyrago, ant viršaus užpili šiek tiek karamelės, paduodi į rankas kartu su karštos kavos puodeliu ir tas kažkas žiūri į Tave ir šypsos tikrai nuoširdžiai, nes jis paragauja, jam skanu ir jis dėl to jaučiasi gerai. Aš dėl to jaučiuosi gerai. Gyvenimas yra gražus tada ir visada, nereikia čia taip skųstis. 

Reikės:

  • Cukraus – 230 g.;
  • Vanilinio cukraus – 1 a.š.;
  • Vandens – 100 ml.;
  • Pieno – 125 ml.;
  • Sviesto – 100 g.;
  • Žiupsnelio druskos.
  1. Puode cukrų, vanilinį cukrų sumaišome su vandeniu. Kaitiname, kol cukrus ištirps ir po to truputį taps tamsokos rudos spalvos (nesudeginam!) Šiuo momentu negalima karamelės maišyti šaukštu. Sukiojame puodą, kad tolygiai karamelizuotųsi.
  2. Sviestą ir pieną kartu pašildome iki užvirimo.
  3. Cukrui susikaramelizavus, nukeliame nuo ugnies ir patoviai maišant po truputį supilame sviestą ir grietinėlę. Kantriai maišome ir laukiame, kol masė taps vientisa.
  4. Kai masė tapo vientisa, ryškiai galima pastebėti, kad karamelė dar per šviesi ir per skysta. Todėl vėl puodą dedame ant vidutinės ugnies ir vis pamaišant kaitiname, kol padažas šiek tiek labiau paruduos ir sutirštės.
  5. Pabaigai, įmaišome šiek tiek druskos ir atvėsiname.

Padažą laikome šaldytuve. Jei netyčia “susicukravo“ , visada galima perkaitinti ir viskas bus gerai.

Karamelė labai tinka prie sūrio pyrago.

Skanaus!

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s