Sūrio pyragas

Sūrio pyragus gaminu gal jau kokius 5-6 metus, dar mokykloj būdama pradėjau. Pamenu, patys pirmieji čyzkeikai buvo kažkas tokio wow, nes niekur kažko panašaus nebuvau ragavus. Ir kitiems buvo tai nauja, nes dar tuomet dauguma net nežinojo, kas tai per daiktas. Net trumpos karjeros chaltūrščikė tapau, nes vis kasnors paprašydavo tokį desertą iškepti, o mokyklos suole sėdėti ir dar užsidirbti iš to, ką mėgsti daryti, reiškė labai daug. Tiksliau, jaučiaus kietesnė, tipo suaugus.

Šiaip sūrpyragiai nekepti ir kepti būna, nekeptas dažniausiai gaminamas su grietinėle, labai purus. O keptas cheesecake sunkesnis, bet kreminis ir ne toks riebus. Aš už keptą, vis dėl to. Bet čia Dievų maistas, neverta nei tuščiažodžiaut. Nuostabus desertas, neveltui visas pasaulis jį taip mėgsta. Dabar rečiau jį kepu, nes jį iškepus nieko nebenustebinu, bet jei išeinu kurnors pasižmonėt ir restorano ar tai kavinės meniu pamatau, kad jie turi šį pyragą, tai būtinai užsisakau, nes visur juos gamina vis kitaip. Kartais mėgaujuos, kartais labai nusivyliu, kai paprastą varškės pyragiūkštį visokie sąžinės neturintys maisto demonai drąsiai pavadina čyzkeiku. Shame on you. Tai ne tas pats. Ir žiauriai nefaina. Nes, tarkim, kai kurie nekenčia varškės, tačiau dievina kreminį sūrį ir jiems sūrio pyragas labai patinka. O kam nepatinka, dar tokio žmogaus nesutikau. Čia rimtai. Nes per visus tuos metus niekas nebuvo atsisakęs net gabalėlio šio deserto, kažkaip moka jis visiems įtikti, patikti ir papirkti. Toks paprastas, bet tobulas. Net ir atrodo gražiai. Man labiausiai patinka su karamele, bet ir su trintomis uogomis ar šokoladu būtų taip pat gardu. 

Karamelės padažas

Sūrio pyragas

Reikės (puodelis – 250 ml.):

  • Kambario temperatūros sviesto – 100 g.;
  • Cukraus – 1/2 puod.;
  • Kiaušinio;
  • Kvietinių miltų – 1 1/2 puod.;
  • Kakavos – 2 v.š.;
  • Kepimo miltelių – 1/2 a.š.
  • Žiupsnelio druskos.
  • Kreminio sūrio (šįkart naudojau mascarpone, bet tinka Ricotta, Philadelphia ir pan.) – 500 g.;
  • Cukraus – 3/4 puod.;
  • Kiaušinių – 3 vnt.;
  • Grietinės – 2 v.š.;
  • Kvietinių miltų – 1 v.š.
  1. Sviestą išsukame kartu su cukrumi ir kiaušiniu, suberiame miltus, sumaišytus su kakava, kepimo milteliais ir druska. Viska gerai išmaišome. Tešla turi būti sunkiai maišoma šaukštu, bet nelimpanti prie rankų. Jei nenorit naudoti kakavos, vietoj jos berkite 2-3 v.š. miltų.
  2. Paruošta tešla tolygiai paskirstome kepimo popieriumi išklotos formelės dugną (formą ir sviestu galima ištepti, jei neturit popieriaus) ir kepame įkaitintoje 200 laipsnių karščio orkaitėje apie 15 min., kol pilnai iškeps. Aš kepiau keturkampėje formoje, bet galima ir apvalioje. Jei nenorit tokio storo pagrindo, kaip matyti nuotraukoje, tai produktų kiekį dalinkit pusiau.
  3. Per tą laiką, kol kepa sausainis, dubenyje kreminį sūrį išsukame su cukrumi, grietine ir miltais. Po vieną, vis plakant, įmušame kiaušinius. Nereikia plakti labai daug, tiesiog norim, kad gerai išsimaišytų ir būtų vientisa masė.
  4. Ant iškepusio sausainio supilame paruoštą sūrio įdarą ir kepame orkaitėje, kurios temperatūrą sumažiname iki 160 laipsnių. Kepimas gali užtrukti nuo 40 minučių iki valandos ar daugiau, priklauso, kokio dydžio formą pasirinksit ir pan.
  5. Iškeptą pyragą vėsiname orkaitėje, šiek tiek pradarius dureles, po to statome į šaldytuvą, kol galutinai atvės.

Skanaus!

Reklama

Įrašo “Sūrio pyragas” komentarai: 6

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s