Citrinų pyragas

Mėgstu gaminti maistą, mėgstu fotografuoti, filmuoti, netgi pakoreguoti nuotraukas ar video ir galiausiai viską aprašyti. Tik nemėgstu, kas iš viso to išeina. Kažkaip fantazijose viskas geriau atrodo. O gaila, nes kai pamatau kitus tinklarasčius, tai užverčiu iškart, nes dar netyčia piktai supavydėsiu. Nei aš fotografuot moku, nei tinkamai redaguoti, pripažįstu. Taip, taip, pamokėles visokias skaičiau, ieškojau Youtube informacijos, domėjaus visokiais apšvietimais, bet man čia tas pats kas ir biologija mokykloj – atrodo, kaip ir aišku, bet už kontrolinį vos teigiamas. Tiesiog kai kuriems dalykams tu esi sutvertas, o kai kuriems nelabai, aš taip manau. Bet šis mano pyragas tai ojojojojojojojojoj. Gal fotografavimo prasme nieko gero, bet man nerūpi. Svarbu, atrodo patraukliai, skaniai ir pačiai kažkaip smagu žiūrėt. Kaip Jums atrodo? 

Kalbant apie patį pyragą, tai panašų jau buvau rašiusi prieš 3-4 metus, kai tinklaraštis buvo dar kūdikis kaip beveik ir aš pati. Tada puslapis buvo tikrai lievas ir vadinos Virtuali Virtuvė. Kai pervadinau, ištryniau. Bet nieko tokio, šis citrinų pyragas daug skanesnis nei buvęs, tikrai. Įdaras ir saldus, ir rūgštus, ir gaivus, o morengas žvilgantis, ilgai išsilaiko standus (Čia aš repuoju?). O dėl morengo dar norėčiau pridurt, kad kambario temperatūroj laikiau per naktį ir jis vistiek išliko savo vietoje ir buvo gražus. Galima jį ir užšaldyt, galima ir šaldytuve laikyti. Labai geras dalykas, primena zefyrą. Šiaip visas desertas tobulas, daug skirtingų tekstūrų, skonių ir atrodo visai fancy. 

Citrinų pyragas

 

Reikės:

Trapiam krepšeliui:

  • Sviesto – 150 g.;
  • Kvietinių miltų – 250 g.;
  • Cukraus – 2 v.š.;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Kiaušinio.

Citrinų kremui:

  • Kiaušinių – 3 vnt.;
  • Citrinos sulčių – 100 ml. (man išėjo 3 citrinos);
  • Citrinos žievelės – 1 a.š.;
  • Cukraus – 150 g.;
  • Krakmolo – 1 v.š.;
  • Sviesto – 150 g.

Morengui:

  • Kiaušinių baltymų – 3 vnt.;
  • Cukraus – 150 g.;
  • Vandens – 50 ml.;
  • Šlakelis citrinos sulčių.
  1. Krepšeliui miltus sumaišome su šaltu, kubeliais pjaustytu sviestu ir triname tarp pirštų, kol neliks didelių sviesto gabalėlių. Įmaišome cukrų, druską, įmušame kiaušinį ir suminkome tešlą (jei nesusiminko, įpilame 1 v.š. vandens). Tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent pusvalandžiui.
  2. Atvėsusią tešlą iškočiojame, tiesiame į kepimo formą, gerai prispaudžiame, suformuojame aukštus kraštus ir kepame akluoju būdu – ant tešlos dedame folijos ar kepimo popieriaus lakštą, ant viršaus beriame sausus žirnius ar pupeles, kad padengtų visą pagrindą ir kepame, kol krepšelis sutvirtės (15-20 min.). Vėliau nuimame folija kartu su žirniais ir krepšelį kišame vėl į orkaitę, kol lengvai apskrus. Kepimas lygiai toks pats, jei norit kepti mažus pyragaičius, tik kepimo laikas gali skirtis. Aš  kepiau keksiukų formelėse ir ramekinuose. Išėjo kažkur 12 vnt.
  3. Citrinų kremui sumaišome visus produktus (išskyrus sviestą) ir kaitiname ant vidutinės ugnies pastoviai maišant, kol sutirštės. Sutirštėjusį kremą nukeliame nuo ugnies, palaipsniui sudedame kubeliais pjaustytą sviestą ir maišome iki vientisos masės. Jei kremas netolygus ir susidarė gumulėliai, galima pertrinti per sietelį ar sutrinti su blenderiu. Paruoštu kremu pripildome krepšelį ir dedame į šaldytuvą pilnai atvėsti.
  4. Morengui cukrų sumaišome su vandeniu ir užviriname. Po užvirimo kaitiname dar 3-4 min. iki “minkšto kamuoliuko“ stadijos – kol, įlašinus sirupo į šaltą vandenį, neišsileis ir susiformuos minkštas kamuolėlis.
  5. Kol sirupas verda, kiaušinių baltymus apšlakstome citrinos sultimis ir plakame iki lengvų putų, vėliau, pastoviai plakant, plona srovele supilame paruoštą sirupą. Morengą plakame iki tol, kol atvės iki kambario temperatūros, taps labai standus ir žvilgantis.
  6. Konditeriniu švirkštu morengą gražiai išspaudžiame ant pyrago viršaus (galima ir šaukštu“pašiaušti“, suformuoti spyglius) ir apskrudiname konditeriniu degikliu. Jei degiklio neturite, kiškite pyragą į gerai įkaitintą orkaitę po griliumi, kol viršus apskrus.

Citrinų pyragas

Pyragas pats skaniausias su ką tik apskrudintu morengu. Labai gardžiai karamele kvepia tada. 🙂

Skanaus!

Citrinų pyragas

Citrinų pyragas

Reklama

Įrašo “Citrinų pyragas” komentarai: 4

  1. Ernesta @BakingSecrets

    Sigita, Jūs juokaujate! Jūsų nuotraukos fantastiškos! Man šimtas metų iki tokios kokybės 😀 Aš ir tą patį darau: negaliu į kitus blogus žiūrėti, iškart susinervuoju, kad mano nuotraukos baisios, rašyti nemoku, receptai per prasti, numuša visą motyvaciją. Išjungiu viską, palieku kompą ir stengiuos užmiršti ir daryti toliau kaip išeina. :))

    Patinka

    Atsakyti
    1. Sigita Cooks Įrašo autorius(-ė)

      Tai va, o man atvirkščiai – pavydu į Jūsų blog’ą pažiūrėjus. Ypač į tą žiauriai gražų biskvitinį medutį 😀 Bet gal ir gerai ta savikritika abiems, nes skatina tobulėt, o tai niekam dar nepakenkė. Svarbiausia, kad nenumuštų tos motyvacijos galutinai ir nesustotumėt kurt. 🙂

      Patinka

      Atsakyti
      1. Ernesta @BakingSecrets

        Dėkui, net nežinojau, kad ir pas mane apsilankot 😉 Bet su fotografavimu man tikrai bėdos ir aš to nemėgstu taip kaip Jūs. Mielai perleisčiau tą darbą kam nors kitam 😀 Bet guodžiuos, kad visur geras nebusi, po truputį su laiku kažką išmoksiu vis tiek 😀

        Patinka

      2. Sigita Cooks Įrašo autorius(-ė)

        Apsilankau, apsilankau. Visas lobynas ten pas Jus. Tik dar neturėjau progos išbandyti kažko. :)) Aš irgi galvojau apie to darbo perleidimą kitam. Bet tokią nuomonę turiu, kad tinklaraštis “šiltesnis“ su savo gamybos nuotraukomis, nors ir ne tobulomis, nes tai juk mūsų maisto dienoraščiai, galima sakyti. Ir gal čia tik mes sureikšminam tas nuotraukas, o skaitytojai ne. 😀

        Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s