Lazanija

Dingau šiek tiek. Labai daug darbų. Plius, buvo mamos gimtadienis, o geriausia, ką galiu padovanoti – neleisti jai per gimtadienį gaminti. Aš nežinau, kodėl. Šiaip mama yra tas žmogus, su kuria visokias bandeles kepdavau vaikystėj ir kuri daugiausiai mane yra ko išmokiusi apie maistą aplamai. O dabar tas noras gaminti jai sumažėjo. Sako, kad galbūt atsigamino jau. Na, nesvarbu. Tai va. Vakar, kai atėjo svečių, gaminau lazaniją. Labai geras patiekalas, kai reikia pamaitinti daug žmonių. Kodėl? Ogi todėl, kad lazanija yra toks maistas, kuris skanesnis antrą dieną. Ir pjaustosi gražiau, ir skonis sodresnis tampa. Aišku, mama kažkaip nelabai kaip žiūrėjo į tai, nes tradiciškai juk kokios mėsos kepsnius geriausia patiekti, bet nemėgstu su mėsom dirbti tada, kai žinau, kad nespėsiu šviežiai iškepti, o iš anksto iškeptas ir peršildytas kepsnys gali būti sausas. Tiesa, vakar buvo plėšytos kiaulienos lazanija, o ši, nufotografuota, pirmadienio tradicinė lazanija. 😀 Lazanijos savaitė, ne kitaip. O šiaip man skaniausia ją valgyti su gražgarsčių-aisbergo salotomis, apšlakstytomis citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Labai skanu, tikrai. 

Lazanija

Reikės:

  • Lazanijos lakštų – apie 250 g. (pakelyje buvo 15 lakštų, sunaudojau tik 10);
  • Tarkuoto parmezano sūrio;
  • Mozzarella sūrio – 200 g.

Bolognese padažui:

  • Svogūnų – 2 vnt.;
  • Česnakų – 3 skilt.;
  • Morkos – 1 vnt.;
  • Saliero stiebų – 2-3 vnt.;
  • Paprikos – 1 vnt.;
  • Maltos kiaulienos – 500 g.;
  • Maltos jautienos – 500 g.;
  • Raudonojo vyno – 200 ml.;
  • Pomidorų savose sultyse (be odelės) – skardinė (apie 400 g.);
  • Rūkytos paprikos miltelių – 1 a.š.;
  • Džiovinto raudonėlio – 1 a.š.;
  • Džiovinto baziliko – 1 a.š.;
  • Pomidorų padažo – 2 v.š.;
  • Druskos, pipirų.

Bechamel padažui:

  • Sviesto – 50 g.;
  • Kvietinių miltų – 4 v.š.;
  • Pieno – 500 ml.;
  • Tarkuoto parmezano – sauja;
  • Tarkuoto fermentinio sūrio – sauja;
  • Muskato, druskos ir pipirų.
  1. Bolognese padažui: susmulkiname visas daržoves (svogūnus, česnaką,  morką, saliero stiebus ir papriką) ir apkepame įkaitintoje gilioje keptuvėje su šlakeliu aliejaus, kol suminkštės. Sudedame maltą kiaulieną su jautiena ir, vis maišant, kepame, kol parus. Supilame vyną, pomidorus savose sultyse, visus likusius prieskonius, uždengiame ir verdame ant silpnos ugnies apie 3 valandas, kol skystis išgaruos ir padažas sutirštės (jei skystis per greitai išgaravo, galima įpilti šiek tiek vandens). Pabaigai sudedame pomidorų padažą, pagardiname druska ir pipirais.
  2. Bachamel padažui: puode ištirpiname sviestą, suberiame miltus ir išmaišome iki vientisumo. Po truputį, vis maišant, supilame pieną ir verdame, kol sutirštės. Pieną reikėtų pilti palaipsniui, o padažą nuolat maišyti tam, kad nesusidarytų miltų gumulėliai. Sutirštėjusį padažą nukeliame nuo ugnies, suberiame sūrį, pagardiname maltu muskatu, druska ir pipirais ir maišome, kol sūris išsilydys.
  3. Kepimo indo dugną tolygiai paskirstome ketvirtadaliu mėsos padažu, uždengiame lazanijos lakštais, šiuos aptepame ketvirtadaliu bachamel padažu ir apibarstome smulkinta mozzarella, viršų vėl užpilame bolognese padažu ir kartojame sluoksniavimą, kol nebeliks turimų produktų. Paskutinis sluoksnis turėtų būti Bechamel padažo.
  4. Lazaniją apibarstome tarkuotu parmezano sūriu ir kepame įkaitintoje 180 laispnių karščio orkaitėje apie pusvalandį, kol viršus apskrus ir lazanijos lakštai bus minkšti.

Iškepusią lazanija prieš valgant reikėtų apie 15 min. palikti kambario temperatūroje pastovėti, o tik tada pjaustyti ir valgyti.

Skanaus!

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s