Varškės pyragas su karamele

Aš nesuprantu, kodėl, bet kažkokiu būdu pas mane tinklarašty visgi karaliauja desertai. Šiaip gaminu ir nesaldžiai, galbūt net ir dažniau, bet kažkaip fotikas po ranka tada nepapuola. Nesuprantu. Aišku, nesiginsiu – desertai man svarbūs, patinka juos gaminti, o pagaminus ir ragauti. Čyzkeikai ir varškės pyragai mėgstamiausi man, bet tik kepti, be grietinėlės, tokie sunkūs, bet gaivūs tuo pačiu. Tai juos kepu dažnai. O karamelė man išvis aštuntas pasaulio stebuklas. Tai spėkit, ką šiandien valgiau pusryčiams. Ogi vagi šį pyragą! Radau savo senuose užrašuose ir, man atrodo, senam bloge šis receptas jau buvo. Tik be karamelės. Be karamelės tai jis geras irgi, valgomas ir taip. Bet su karamele ir riešutais jau visai kitas lygis, jau net pasakot, turbūt, neverta. Varškę visada naudoju kreminę, kartais vadinamą “Tokia ir anokia pyragui kepti“, niekuomet su natūralia varške ar kreminiu sūriu nebandžiau, bet, manau, gerai išeitų taip pat. Dėl karamelės – karamelizuotas kondensuotas pienas idealu, bet bandžiau ir su namine sūdyta karamele daryti, tik ją papildomai pakaitindavau, jog būtų tirštesnė. Tai vat ji irgi tinka. O riešutai tai graikiški man atrodo idealiausi, bet, manau, anakardžiai kokie tiktų, dar žadu kadanors išbandyti su sūdytais žemės riešutais, prie karamelės turėtų būti liuks. Ech. Alternatyvų pilna, bet gana tuščiažodžiaut. Žodžiu, skanus tas pyragas ir viskas.

Reikės (puodelis – 250 ml.):

  • Kambario temperatūros sviesto – 110 g. (1/2 puod.);
  • Cukraus – 100 g. (1/2 puod.);
  • Vanilinio cukraus – 1 a.š.;
  • Kiaušinių trynių – 2 vnt.;
  • Pieno – 125 ml. (1/2 puod.);
  • Kvietinių miltų – ~3 puod.;
  • Kepimo miltelių – 1 a.š.;
  • Žiupsnelio druskos.

Varškės įdarui:

  • Kreminės varškės – 600 g.;
  • Cukraus – 200 g. (1 puod.);
  • Vanilinio cukraus – 1 a.š.;
  • Kiaušinių trynių – 3 vnt.;
  • Kiaušinių baltymų – 5 vnt.;
  • Kvietinių miltų – 4 v.š.;

Karamelei:

  • Sviesto – 110 g. (1/2 puod.);
  • Karamelizuoto sutirštinto pieno (tarkim “Rududu”) – 1 ind. (400 g.);
  • Graikinių riešutų – 150 g.
  1. Sviestą išplakame kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinių tryniais, kol nesijaus cukraus kruopelių. Supilame pieną, suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos, viską gerai išmaišome. Siūlyčiau pradžioje dėti tik du puodelius miltų ir tik tada po truputį berti likusius, kol išeis lengvai minkoma tešla. Iš tešlos suformuojame du rutuliukus ir dedame į šaldytuvą, kol ruošime įdarą.
  2. Įdarui plakame kiaušinių baltymus, po truputį suberiant į juos cukrų su vaniliniu cukrumi. Baltymus plakame iki standumo ir iki tol, kol nebesijaus cukraus kruopelių.
  3. Atskirame inde kiaušinių trynius, kreminę varškę ir miltus sumaišome tarpusavyje, įmaišome išplaktus baltymus.
  4. Vieną tešlos dalį plonai iškočiojame ir išklojame stačiakampės formos dugną, kraštus nupjaustome, ant tešlos supilame paruoštą varškės įdarą ir viršų uždengiame kitu iškočiotos tešlos lakštu. Pyragą kepame įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 45 min. ar valandą, kol paviršius gražiai  apskrus. Iškepusį pyragą atvėsiname bent jau kambario temperatūroje.
  5. Karamelei sviestą ištirpiname kartu su kondensuotu pienu iki vientisumo, šiek tiek atvėsusį mišinį supilame ant pyrago viršaus, tolygiai paskirstome, viršų apibarstome pasmulkintais graikiniais riešutais ir dedame į šaldytuvą, kol pilnai atvės.

Skanaus!

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s