Kaip pasigaminti karamelinį padažą

Karamelinis tinginys, karamelinis varškės pyragas… užsikaramelizavau visai. Bet praeitą savaitę kalbėjausi su vienu žmogumi, kuris kaip ir mėgsta labai karamelę, bet sako, kad tikrai nepagamintų jos pats. Ale termometro reikia būtinai ir pan. Nežinau, gal kokie protingi žmonės ir naudojasi termometrais visada. Aš niekada, išskyrus, kai noriu pažiūrėt, ar tikrai mėsa iškepus, nes nenoriu perkepti. Namie tai aš iš viso tokio daikto neturiu, nes žinau, kad bereikalingai kokiam stalčiuj gulėtų. Tai va. Pagalvojau, kad gal ir dar kažkas taip pat galvoja, kad pasigaminti naminę karamelę tai misija neįmanoma. Vat blogai, nes viskas labai paprasta. Todėl sugalvojau, kad pabandysiu detaliau apie viską papasakot. Galvojau, filmuosiu ir dėsiu stop kadrus kaip nuotraukas, nes visą veiksmą fotografuot ganėtinai sunku. Bet nugrybavau eilinį kartą. Na, vis kažkas išėjo ir buvo tikrai smagu kažką daugiau padaryti. Kaip Jums šis įrašas?

Apie karamelę esu rašius anksčiau, yra du receptai:

Šįkart naudojau receptą su grietinėle, bet viskas tinka abiems variantams.

Reikės:

  • Cukraus – 230 g. (1 puod.);
  • Vanilinio cukraus – 1 a.š.;
  • Vandens – 100 ml.;
  • Riebios grietinėlės – 250 ml. (1 puod.);
  • Druskos – žiupsn.

Geriausiai grietinėlė tinka 35 proc. riebumo. Aišku, išeis ir su 15 proc., bet rezultatas skirsis tikrai.

Nesvarbu, ar norit sūdytos, ar nesūdytos karamelės, tačiau druskos reikia bet kokiu atveju. Paprastai karamelei – žiupsnelis, o sūdytai – apie 1 a.š. 

1.Į puodą supilame cukrų ir vanilinį cukrų, viską užpilame vandeniu. Puodą lengvai galima pasukioti į vieną ar tai kitą pusę, kol visas cukrus sušlaps. Jei nepavyksta to padaryti, lengvai permaišome su kokiu šaukštu ar šluotele. Po to įrankius slepiam, nes, kai karamelė verda, griežtai negalima jos makaluot nei su šaukštu, nei su šluotele. Nei su pirštu.

2. Įjungiam ugnį, vidutinę maždaug, ir kaitiname, kol cukrus ištirps ir viskas taps skaidriu sirupu. Paviršiuj atsiras daug mažų burbuliukų. Žodžiu, atrodys taip:

3. Tada belieka laukti, kol pradės karamelizuotis. Feisbuką pasitikrint gal ir spėsit, dėl selfie Instagrame abejoju. Geriausia, ką galima padaryti per tą laiką, kol laukiam, tai pasišildyti grietinėlę. Nebūtina, bet pašildyta grietinėlė sumažins riziką gauti į akį nuo karštos karamelės. Aš kaitinu mikrobangų krosnelėj apie minutę. Jei mikrobangės neturit, tai atskiram puode galima pašildyti. Užvirinti nereikia.

4. Pasiklausius One Direction ir paverkus, peržiūrint History klipą, pasižiūrim į mūsų babišką puodą, o ten va auksuoja tas cukrus. Šiaip nepagavau to kadro, kaip viskas prasideda, bet pradeda auksuoti ne viskas iš karto, o kuris nors kraštas. Tai tam, kad ir toliau bei tolygiai tas cukrus laimingai degintųsi, reikia karts nuo karto sukioti puodą.

Po truputį vis labiau panašėja į karamelę. Bet dar šiek tiek per šviesi. 

O čia pats tas. Karamelė turi būti tamsiai ruda.

5. Bet šiaip nuo tokios stadijos iki sudeginimo – tik keli priklijuotų blakstienų paplazdenimai. Ta prasme, kelios sekundės. Ai, žodžiu. Tai reikia nepražiopsot, įgauna tokią spalvą ir viskas, išjungiam ugnį ir, nieko nelaukus, pastoviai maišant palaipsniui pilame grietinėlę. Pradės labai labai burbuliuot. Ir, jei nešiojat akinius, stovėkit ganėtinai atokiai, nes su aprasotais akiniais atrodysit kaip Boleslovas. Čia asmeninė patirtis.

6. Maišom, maišom, kol padažas tampa vientisas. Jei kažkas neišsimaišė, galima vėl ant ugnies statyti ir pakaitinti šiek tiek. Ir viskas. Padažą pagardiname druska. Tik neragaujam iškart, ir taip daug nelaimių. Atvėsinti iki žmogiško šiltumo būtinybė.

Padažas gerai laikosi šaldytuve, savaitę tai tikrai. O naudoti desertams ar kavai tobulas dalykas, tikrai.

Karamelinis padažas

O čia dar viena meilės išraiška karamelei.

 

Reklama

Įrašo “Kaip pasigaminti karamelinį padažą” komentarai: 5

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s