Jautienos steikas su bulvių koše ir vyno padažu

Kaip ir praeitą savaitgalį, taip ir šį – “Kitchen me“ produktų review. Praeitą šeštadienį gaminau mėsainius su marinuotais svogūnais ir viskio BBQ padažu, šią savaitę užsiėmiau kai kuo rimčiau – kepiau brandintos jautienos steiką “TOMAHAWK“. Tai didžiulis, šaldytas Rib Eye didkepsnis su kaulu. Svėrė, man atrodo, apie kilogramą. Įpakuota tvarkingai ir gražiai į vakuumą. Vėlgi, nakčiai padėjau į šaldytuvą, kad atitirptų. Išėmus iš pakuotės, mėsa atrodė va taip:

Jautienos steikas su bulvių koše ir vyno padažu

Labai gražus didkepsnis ir tas kaulas atrodo tikrai kietai. Labai norėjau kuo greičiau pabandyt kažką iš jo padaryti. Bet kaip aš bijojau! Tiek darbuose, tiek namie esu dirbus tik su mažais, vienos porcijos kepsniais ir tai dažniausiai būdavo išpjova. O čia toks didžiulis gabalas mėsos, kuriuo galėtų pasisotinti mažiausiai keturi žmonės. Vis galvojau, kad netolygiai iškeps – vienoj vietoj bus medium rare, o kitoj gal išvis well done. 

Vis dėl to, pasiryžau ir iškepiau. Bet, prieš kepant, išėmiau mėsą iš šaldytuvo ir palaikiau valandą kambario temperatūroje. Kambario temperatūroje laikytas steikas kepant ne taip ekstremaliai susitraukia ir vienodžiau iškepa. Man ta valanda naudingai praėjo, pasiruošiau bulvių košę ir salotas, pažiūrėjau “Mažoji nuotaka“. Labai keistas serialas, tarp kitko.  

O kepiau va taip. Įkaitinau keptuvę, turi būti labai karšta ir ugnis ganėtinai kaitri. Karštumas labai svarbus, nes priešingu atveju gausit ne keptą, o troškintą, kietą ir nelabai skanią mėsą. Kol kaitinosi keptuvė, steiką popieriniu ranksluoščiu nusausinau, ištepiau aliejumi ir abi puses pagardinau druska bei pipirais. Aliejaus labai mažai naudojau ir nei sviesto, nei kitų riebalų papildomai nusprendžiau nevartoti, nes pati mėsa turi  pakankamai baltos dalies, kuri neleis jai išdžiūti. Tai va. Paruoštą steiką įdėjau į keptuvę, darė Pšššššš, čirškėjo gražiai. Nejudinau ir taip kepiau apie 3 min.. Po trijų minučių apverčiau, apskrudo arba, kitaip dar sakoma, “karamelizavosi“, to aš ir norėjau. Apverstą steiką kepiau dar apie 2-3 min. Nežinau, gal čia ir nebūtina, bet aš apkepiau dar ir šonus. Tiesiog žnyplėmis laikiau mėsa, vieną šoną apskrudinau (apie puse minutes), tada apsukau, kitam šonui tą patį padariau ir t.t. Tik susidūriau su viena maža problema, kurią pati ir pasidariau. Visas steikas netilpo į keptuvę. Ta prasme, pati mėsa tilpo, bet kaulas buvo išsikišęs, o tas kaulas neleido vienam mažam mėsos kampučiui prisiglausti prie keptuvės, neapskrudo ir neiškepė vienodai su likusiu steiku. Bet čia nieko, nes, kaip ir minėjau, mažas gabalėlis buvo. Iškepusi mėsa atrodė taip:

Jautienos steikas su bulvių koše ir vyno padažu

Taip iškeptą steiką galima jau valgyti, jei labai žalią mėgstat. Aš kišau į įkaitintą orkaitę dar šiek tiek pakepti. Kiek tiksliau aš jį ten kepiau, tai nežinau. Bet norėjosi vidutinio kepimo kažkur. Kaip žinoti, kaip iškepėt steiką? Termometru:

  • Pusžalis steikas “su krauju“ (Rare) – 49-51 C.;
  • Vidutiniškai žalias (Medium rare) – 55-57 C.;
  • Vidutinis (Medium) – 60-63 C.;
  • Vidutiniškai pilnai iškepęs (Medium Well) – 65-69 C.;
  • Pilnai iškeptas (Well done) – 71 C.

Neturit termometro? Aš irgi. Ir galima apsieiti be jo. Labai paplitęs yra testas pirštais. Toks:

Steiko testas pirštais

Šaltinis – lifehacker.com

Kai mokiausi kepti steikus, mane mokino būtent šio metodo. Aš nesakau, kad jis nėra geras, ilgą laiką juo ir vadovavausi. Viskas labai paprasta ir tikrai tai veikia, bet atradau sau patogesnį metodą – steiko testas veidu. Žinau, keistai skamba ir kažkaip juokingai.

  • Norint pusžalio (rare) steiko, jis turi būti minkštas ir mėsingas kaip ir Jūsų žandas;
  • Ganėtinai tvirtai formą išlaikantis, bet visdar minkštas vidutiniškai (medium) iškeptas steikas turėtų būti panašiai minkštas kaip smakras;
  • Jei, palietus steiką, jis savo kietumu primena kaktą, vadinas, steikas yra pilnai iškepęs (well done).

Mano mėsa išėjo kažkur tarp vidutiniškai žalios ir vidutiniškos. 

Jautienos steikas su bulvių koše ir vyno padažu

Tiesa, prieš pjaustant, iškepusią mėsą reikėtų uždengti folija ir palikti kambario temperatūroje apie 5 minutes pailsėti. Kodėl? Jei iš karto pjausime mėsą, tai turėsim didelį mėsos sulčių cunamį lėkštėje. Jei palauksim penkias minutes, visos sultys pasiskirstys mėsoje ir jautiena išliks sultinga.

 

O dabar apie skonį. 

Sočiai pavalgėm keturiese. Dviese valgėm vidutiniškai iškeptą, likę du nemėgsta jautienos iš vis ir paprašė, kad pabaigčiau pilnai iškepti. 

Aš, asmeniškai, pati labai nustebau, kokia šį mėsa minkšta. Kažkaip visada įsivaizdavau, kad tirpti burnoje gali tik išpjova, bet vat ne. Minkšta ir sultinga. Keisčiausia, kad tie, kurie valgė pilnai iškeptą, sakė tą patį. Netgi užsiminė, kad labai skaniai pavalgė, nors jautienos nemėgsta (arba galvojo, kad nemėgsta). Šiaip ir praeitos savaitės mėsainiai, ir šis didkepsnis pasižymi tuo neįprastu mėsos minkštumu. Čia galbūt prisidėjęs yra sausas brandinimas. O būtent šiam kepsniui ir kaulas, ir mėsoje esantys riebalai dar padeda. Galbūt ta baltoji dalis nelabai mane žavi, bet ji būtina dėl skonio. 

Steiką supjausčiau juostelėmis ir patiekiau su bulvių koše, šviežiomis salotomis ir raudonojo vyno padažu. Buvo tikrai gardu, viskas kartu puikiai dera: bulvių košė su mėsa tirpsta burnoje, vyno padažas priduoda šiek tiek charakterio ir viską užbaigia salotos, kurios suteikia traškumo. 

Ar dar kartą gaminčiau? Aš ir gaminsiu. Kepsnys ne tik, kad labai skanus, bet ir atrodo įspūdingai. Įsivaizduoju, kad kitą kartą tokį steiką iškepsiu ir, jei bus galimybė, būtinai pjaustysiu prie savo svečių, nes atrodo jis tikrai gražiai.

Jautienos steikas su bulvių koše ir vyno padažu

Reikės:

Bulvių košei:

  • Bulvių – 1 kg. (apie 6 didelės bulvės);
  • Sviesto – 4 v.š.;
  • Pieno – 100 ml.;
  • Druskos pagal skonį.

Vyno padažui:

  • Vidutinio dydžio svogūno;
  • Česnako – 2-3 skilt.;
  • Čiobrelio (džiovinto arba šviežio) – 1 a.š.;
  • Raudonojo vyno – 400 ml.;
  • Sviesto – 2 v.š.;
  • Druskos, pipirų.
  1. Iš pradžių pasiruošiame bulvių košę – bulves nulupame, supjaustome į keturias dalis, sudedame į puodą, užpilame vandeniu, įberiame apie 1 a.š. druskos ir verdame ant vidutinės ugnies apie pusvalandį, kol bulvės taps minkštos.
  2. Kol verda bulvės, mikrobangų krosnelėje ar puode pakaitiname pieną su sviestu iki užvirimo.
  3. Išvirusias bulves nukošiame, jas užpilame sviesto ir pieno mišiniu. Viską sutriname iki vientisos masės. Jei reikia, košę pagardiname druska.
  4. Iškepame steiką: Prieš kepant, mėsą paliekame kambario temperatūroje bent pusvalandžiui pailsėti. Pailsėjusį kepsnį nusausiname popieriniu ranksluoščiu, aptepame aliejumi bei apibarstome druska ir pipirais. Steiką kepame sausoje, labai gerai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po 3-4 minutes . Didkepsnį pabaigiame kepti įkaitintoje orkaitėje iki norimo iškepimo lygio. Iškepus, mėsą uždengiame folija ir paliekame kambario temperatūroje apie 5 min. pailsėti.
  5. Kol steikas kepa orkaitėje, galima pasiruošti vyno padažą: keptuvėje, kurioje apkepėme jautieną, suberiame smulkintą svogūną kartu su česnaku, kepame iki auksinės spalvos. Supilame vyną, suberiame čiobrelį ir kaitiname, kol padažas sutirštės. Dar karštą padažą perkošiame, įmaišome sviestą, pagardiname druska bei pipirais ir maišome, kol sviestas ištirps ir padažas taps vientisas.
  6. Didkepsnį supjaustome juostelėmis ir patiekiame kartu su bulvių koše, vyno padažu bei šviežiomis daržovėmis.

Skanaus!

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s