Arbatinis varškės pyragas

Arbatinis varškės pyragas

Man atrodo, kad aš tuoj pasimesiu tarp varškės pyragų. Tarp pačių pyragų pasimest tai, Dievaži, rojus. Bet tarp pavadinimų! Toks ir anoks varškės pyragas, dar toks ir kitoks ir pan. Taip sunku, nes jie visi pas mane, galima sakyti, vaniliniai, tik tekstūromis kol kas težaidžiu. Pripažinsiu, šiaip nemėgstu, kai į keptus varškės pyragus primaišo kažko tai citrusinio. Todėl pati nededu. Jei ragauju kažkur kitur, tai kad ir kiek virėjas besistengtų, neužsisakyčiau to deserto dar, jei ten kokios citrinos ar apelsino pajusčiau. Ir napoleonas. Vienoj Vilniaus kavinukėj ragavau citrininį napoleoną. Už ką jie man taip? Bet ne apie napoleoną šiandien kalba eina, čia šiaip tik pasiguodžiau. 

Istorija tokia. Prieš gerus metus apsilankiau vienoje užeigoje. Maistas ten kaip ir maistas, žmonės neišsidirbinėja ir daro normalų tradicinį maistą. Ir tai yra gerai, nes žino, ką daro. Bet varškės pyragas pas juos…  toks biskvitinis, purus, šiltas, su trintomis braškėmis ir ledais. Varškė įmaišyta į pyragą, bet ji jaučiasi. Toks vanilinio keksiuko ir varškės spurgos hibridas.

Savaitgalį prisiminiau šį pyragą, pagalvojau, reikia kažkaip iškepti kažką panašaus. Ne copy cat’ą, o šiaip keksišką varškės pyragą. O jei padarius arbatinį pyragą ir tiesiog įmaišius varškę? Pagalvojau aš, pakėlus antakį. Juokauju, nemoku vieno antakio pakelt.  Nežinau, ar arbatinis, ar ne arbatinis. Kaip verčiasi “Coffee cake“? Kavos pyragas? Pyragas prie kavos? Aš nežinau, man nelogiška. Kadangi turim arbatinius sausainius, tai ir pavadinau arbatiniu. Tai yra pyragas su traškia plutele ant viršaus. Būna visokių jų. Aš tokį kone visad kepu su cinamonu, o vasarą su braškėm. Toks purus, bet ne sausas. Ir dar tas geras traškumas viršuje. Tai panaudojau savo mėgstamo arbatinio pyrago receptą ir įmaišiau varškės. Ir tikrai, tikrai. Žinokit, aš pati net nustebau, kaip viskas išėjo. Taip nustebau, kad pagalvojau, gal aš iš tų žmonių, kurie galvoja, kad turi talentą, visur eina, dalyvauja ir reklamuojasi, o iš tiesų jie tik geri žmonės? Taip baisu buvo, taip gėda. Šiaip gal ir skanu, bet tekstūra tokia nevykusi. Todėl nepasidaviau ir tiesiog savo arbatainį įdariau varške, nes paguglinau ir pamačiau, kad amerikiečiai taip su kreminiu sūriu daro. Ir gerai. Žiauriai skanu. Dabar Jums rašau ir valgau šiltą pyragą su braškėmis, užsigerdama pienu. Aš turiu čia visokių užrašų apie beprotiškai skanius varškės pyragus ir pan. O šis, bent jau man, su tuo beprotiškuoju konkuruoja. Gal reikia pavaidinti “Irgi panašiai beprotiškai skanus varškės pyragas“?

Arbatinis varškės pyragas

Reikės (puodelis – 250 ml.):

Pyragui:

  • Minkšto sviesto – 100 g.;
  • Cukraus – 200 g. (~1 puod.);
  • Vanilinio cukraus – 1 a.š.;
  • Kiaušinių – 3 vnt.;
  • Graikiško jogurto (tinka ir grietinė) – 250 ml.(1 puod.);
  • Kvietinių miltų – ~320 g. (2 1/2 puod.);
  • Kepimo miltelių – 2 a.š.;
  • Žiupsnelio druskos.

Trupiniams:

  • Minkšto sviesto – 3 v.š. (~50 g.);
  • Cukraus – 3 v.š.;
  • Kvietinių miltų – 3 v.š.

Varškės įdarui:

  • Varškės – 400 g.;
  • Cukraus – 100 g. (~ 1/2 puod.);
  • Vanilinio cukraus – 1 a.š.;
  • Kiaušinio.
  1. Pyragui minkštą sviestą išsukame kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Po vieną, vis plakant, įmušame kiaušinius ir toliau plakame iki purumo.
  2. Į plakinį supilame jogurtą, suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais bei druska, ir viską gerai išmaišome iki vientisos, purios masės.
  3. Trupiniams visus produktus sumaišome iki trupinių konsistencijos.
  4. Varškės įdarui visus produktus sumaišome, kol nesijaus cukraus kruopelių.
  5. Daugiau nei puse paruoštos dalies supilame į kepimo popieriumi išklotą formelę, paskirstome vienodu sluoksniu, ant viršaus tolygiai paskirstome varškės įdarą, užpilame likusia tešlą, galiausiai viską apibarstome trupiniais. Galimą pyragą daryti šiek tiek kitaip – supilti visą tešlą, tada varškės įdarą ir apibarsyti trupiniais. 
  6. Pyragą kepame įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 45 min., kol, įbedus medinį pagaliuką į pyrago vidurį, jis liks sausas.

Skanaus!

 

Reklama

Įrašo “Arbatinis varškės pyragas” komentarai: 5

  1. dddju

    tris kartus bandziau kepti sita pyraga – pirma karta gavosi gerai – supyliau visa tesla, o ant virsaus varske – biskvitas iskepe ir buvo purus. kitus du kartus visiskai nepavyko, nesuprantu kodel, nes viska dariau identiskai – netgi kepiau 1val.15min, kad tikrai iskeptu, o tesla vistiek liko susmegus ir pusiau zalia…

    Patinka

    Atsakyti
    1. Sigita Cooks Įrašo autorius(-ė)

      Na va. Galbūt, miltų per mažai tešloj buvo. Bet, jei tešla pusiau žalia, galbūt per mažai kepė. Nes, kad ir kiek identiškai bedarytum, vis kitaip kaskart gaminti išeina ir kepimo laikas gali skirtis.

      Patinka

      Atsakyti
  2. Lina

    Sveiki, kaip tik kepu dabar šį pyragą, bet man nesigavo trupiniai… Gal reikėjo šaltą sviestą su cukrumi ir miltais pakapoti? Nes su minkštu sviestu gavosi tešla… įdėjau jau paskui dar pakelį migdolų riekelių ir plonu sluoksniu uždėjau ant pyrago viršaus 🙂 Pasidalinsiu įspūdžiais, kai pyragas iškeps ir paragausiu 🙂

    Patinka

    Atsakyti
  3. Lina

    Na va, ką tik paragavau, jis nuostabus! Turėjau 500 g president varškės indelį, visą ir sudėjau. O vietoj graikiško jogurto – pusę didelio indelio jogurto “Dobilas“ ir porą šaukštų grietinės. Pyrago viršus gavosi visai neblogas, traškus, tik neapskrudęs. Galvojau, kad gausis riebus ar labai saldus – nieko panašaus! Labai subalansuotas skonis, ačiū už puikų receptą.

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s