Šešios makaronų virimo taisyklės

Kad ir kokį padažą, pačius geriausius ir tobuliausiai paruoštus produktus patieksi prie pervirtų ir neskanių makaronų, tai tie nelemti makaronai garantuotai viską sugadins. Taip jau yra. Na, bent jau man.  Šešios makaronų virimo taisyklės

Bet argi sunku makaronus išvirti? Aišku, kad ne. Užvirini vandenį, suberi pakelį ir lauki, kol išvirs, ar ne? Iš principo, tai tiesa. Tačiau kartu su DOBELE sutarėm padaryti šį įraša, nes egzistuoja kelios tokios paprastos, tačiau labai svarbios taisyklės, kuriomis vadovaujuos ir kurios man padeda makaronus išvirti tinkamai bei skaniai kiekvieną kartą. O juk gerų makaronų nusipelnė visi. Turbūt.

Kaip tinkamai išvirti makaronus?

1.Išsirink kokybišką produktą. 

Tai yra bene svarbiausias punktas iš visų. O kaip išsirinkti? Labai paprasta – skaityti sudėtį. Būna labai gražių gelsvų makaronų parduotuvėse, kurie ciberžole ar kitu dažikliu nudažyti tam, jog atrodytų kaip visai geri makaronai. Aišku, jie pigesni, bet tik keliais centais. Jei nenori kankintis, tai netaupyk.

O aš produktą atsirenku taip – visada pasižiūriu, jog sudėtis būtų iš kietagrūdžių ar pilno grūdo miltų ir vandens. Na, dar jei kiaušiniai yra, nėra tragedijos. Šiandien naudojau DOBELE makaronus, kurių sudėtis labai paprasta – kietagrūdžių kviečių manai ir vanduo. Dėl to, kad jie pagaminti iš kietagrūdžių miltų, verdant nepasileidžia, o išvirę nesulimpa. Ir šiaip tokie makaronai daug sveikesni ir geresni mūsų organizmui.

Šešios makaronų virimo taisyklės

2. Užstatyk didžiulį puodą su pakankamu kiekiu vandens

Jei nori virti daug makaronų, tarkim, visą pakuotę, tai nepatingėk, išsitrauk didžiulį puodą ir pripildyk jį vandeniu. Makaronams reikia laisvės ir vietos. Jei jos nebus – gal tikėtis sulipusių makaronų ar net prikepusių prie kraštų.

Kiek reikia vandens? Niekada nematavau, kiek pilu, bet daug daugiau, nei kad pačių makaronų yra. Kad būtų aiškiau, kartais būna parašyta ant pakuotės. Tarkim čia parašyta, jog 100 g. makaronų reikia 1 l. vandens. Pilnai tikiu, jog tiek gali reikėti.

Šešios makaronų virimo taisyklės

3. Pakankamai pasūdyk vandenį. 

Atrodo savaime suprantamas dalykas, tačiau, manau, kad jis tikrai daug reikšmės turi makaronų skoniui. Būtina pasūdyti ir pasūdyti tinkamai. Nes, jei virsi paprastame ar mažai sūdytam vandenyje ir norėsi dar pasūdyti jau išvirusius, betkokiu atveju makaronai išeis blankūs ir skonio neturintys.

Aišku, klausimas iš karto kyla, kiek tos druskos dėti. Nežinau. 😀 Sunku paaiškinti. Vanduo neturėtų būti labai labai sūrus, bet sūrokas. Įsivaizduok, kad valgai vakarienę, kuri šiek tiek per sūri, tačiau viskas su ja gerai ir įmanoma valgyti. Tai va toks turi būti vanduo, o virdami makaronai sugers tiek sūrumo, kiek jiems reikia. Aš į 4-5 l. vandens beriu kažkur 1 v.š. druskos, bet tai pagal skonį. Išvis patarčiau pasūdyti vandenį kokiu šaukšteliu, tuomet paragauti ir nuspręsti, ar dar reikia.

4. Vanduo privalo būti verdantis.

Aš nežinau, kiek kartų mačiau, kad kiti makaronus jau į puodą meta, kai tik patys pirmi vandens burbuliukai dugne pasirodo. Blogai, nes tai dar ne verdantis, o šiaip karštas vanduo. Verdančiam vandeny turi atsirasti tokie dideli burbulai ir net garsas burbuliavimo būna.

Tiesiog atsuk pakankamai didelę ugnį, ant kurios virsi, nes ji ganėtinai kaitri turi būti visą virimo laiką. Ir puodą, kuriame verda vanduo, uždenk dangčiu – greičiau užvirs. Tik palik tą dangtį ramybėj, kai jau virsi makaronus.

Šešios makaronų virimo taisyklės

5. Verdant, kelis kartus viską gerai permaišyk.

Kiti pila aliejų ar išvirusius makaronus perlieja šaltu vandeniu, jog tik nesuliptų. Tačiau, kiek esu gaminusi, tiek įstikinau, kad užtenka tiesiog kartais viską pamaišyti. Labai paprasta.

Šešios makaronų virimo taisyklės

6. Dažnai tikrink, kaip išvirė makaronai, arba skaičiuok virimo laiką. 

Pervirę makaronai – fu. Tikrai. Todėl būtina pastoviai patikrinti, kurioje stadijoje tie makaronai yra. Tiesiog sužvejoji vieną ir paragauji – per kieta, verdi dar. Labai paprasta.

O kas dar paprasčiau? Skaičiuoti virimo laiką. Ant pakuotės būna parašytas. Mano makaronams Al Dente virimui reikėjo 7 min., o pilnai išvirti – 9 min. Sumetus makaronus į puodą laikmatį užsistačiau 9 min., tai po tų 9 min. nukošiau vandenį ir makaronai buvo kuo puikiausiai išvirę.

Šįkart viriau Penne makaronus, nuotraukoj parodyta Spaghetti pakuotė, todėl virimo laikas skiriasi. 

Šešios makaronų virimo taisyklės

Ir viskas. Teisingai ir gerai išvirę makaronai garantuoti. Galima su kokiu nors skaniu ir sodriu padažu sumaišyti, kaip pesto ar namininiu pomidorų, o kartais tik alyvuogių aliejaus, žolelių ir parmezano užtenka. Juk geriems makaronams daug nereikia. 

Šešios makaronų virimo taisyklės

 

 

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s