Sausainiai su uogiene

Savaitės pradžioje gaminau amerikietiškus blynelius. Antradienį, lyg ir. Skanūs blynai, su uogiene ypač. Bet vat liko jos pusė nepanaudoto stiklainio. O aš žinau, kas būna su tom atidarytom uogienėm. Nieko nebūna. Reikėjo sugalvot, kur ją padėti.

Tai prisiminiau paprastus sausainius su uogiene. Užaugau su jais. Ne tokiais, tik panašiais. Pamenu, mama dažnai vaikystėj kepdavo sausainius su uogiene pagal močiutės receptą. Vietoj sodos ar kepimo miltelių naudojamas potašas ar kas ten, įdomiai labai. Iškepdavo tokį storą, minkštą sausainį, kurio apkepusius kraštus nupjaudavo ir sutrupindavo, tuomet patį sausainį uogiene ištepdavo ir tais trupiniais apibarstydavo. Pats skaniausiais sausainis buvo.

Tikslaus recepto nežinau. O jei žinočiau, tai kas per daiktas tas potašas? Už tai kepu paprastus sviestinius sausainėlius su uogiene, kurie primena tuos iš vaikystės. Nors ne tas pats, bet nesakau, jog blogiau. Labai skanūs šitie taip pat. 

Aš, kaip kokia keistuolė, mėgstu storesnį sausainį ir mažiau uogienės. Bet niekas nesako, kad taip visi turi kepti. Galima plonesnį padaryti didesnę kepimo formą panaudojus ir kepimo laiką sumažinus. O jei uogienės norisi daugiau, tai daugiau ir tepti. Nieko čia tokio. Uogienė ar džemas tinka betkoks, tik gal geriau šiek tiek rūgštumo turėtų. Nors man skaniausia su mėlynių uogiene, kuri absoliučiai nerūgšti. Šįkart tai su serbentais dariau ir tiko kuo puikiausiai. Dažnai su serbentų uogiene gaminu, nes jos daugiausiai. Ne pas mane vieną, turbūt.

Šiaip nei čia supercooks’iškų galių reikia, nei daug produktų, nei pastangų ar laiko. Ypač, kai turi močiutes ar mamas, kurios priverda uogienės porai metų į priekį, net labai pigiai tada viskas išeina. Tai turbūt vienas paprasčiausių sausainių receptų, kurie nelieka nepastebėti ir kurių visada nebelieka aplamai. Minkštas, tirpstantis burnoje sviestinis sausainis su lengvai rūgščiu ir saldžiu uogienės pertepimu. Kaip galima nemėgti? 

Kad ir kaip bebūtų, tai primena vaikystę, kai keli sausainiai su uogiene ir stiklinė pieno būdavo vienas geriausių desertų. Labai nostalgiška. O nostalgiška reiškia gardu, visada. 

Sausainiai su uogiene

Reikės (Puodelis – 250 ml.):

  • Sviesto ar kepinių margarino – 250 g.;
  • Cukraus – 200 g. (1 puod.);
  • Vanilinio cukraus – 1 a.š.;
  • Kiaušinių – 2 vnt.;
  • Kvietinių miltų – 400 g. (~3 puod.);
  • Kepimo miltelių – 2 a.š.;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Uogienės – 250 g. ar daugiau.
  1. Sviestą ar kepinių margariną ištirpiname, sumaišome su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
  2. Įmušame kiaušinius ir išplakame, kol nesijaus cukraus kruopelių.
  3. Į plakinį suberiame miltus, kepimo miltelius ir druską, viską gerai išmaišome. Turi išeiti labai tiršta, tačiau dar šaukštu maišoma tešla (gali reikėti šiek tiek daugiau miltų).
  4. 1/3 tešlos suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldiklį.
  5. 2/3 paruoštos tešlos sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą skardelę (naudojau 34×24 cm.), pasimiltuojame rankas ir jų pagalba tolygiai  paskirstome tešlą.  Kepame įkaitintoje 200 laipsnių karščio orkaitėje apie 20 min. (priklauso nuo sausainio storio), kol kraštai pradės ruduoti, tačiau dar nebus apskrudę.
  6. Apkepusį sausainį aptepame uogiene, ant viršaus, atgnybiant mažus gabalėlius, tolygiai paskirstome trečdalį likusios atšaldytos tešlos (gerai atšalusią tešlą galima ir burokine tarka sutarkuoti ant viršaus).
  7. Sausainį vėl dedame į orkaitę ir kepame, kol viršus apskrus (apie 20 min.)
  8. Iškepusį sausainį dar šiltą supjaustome norimo dydžio gabalėliais.

Skanaus!

Sausainiai su uogiene

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s