Šamas su keptomis bulvėmis ir citrinų-krapų padažu

Ar dažnai valgot žuvį? Aš nelabai. Ganėtinai retai, tiesą pasakius. Taip jau yra kažkaip, ar čia dėl to, kad per vidury Lietuvos gyvenu, ar įpročio tam neturiu. O dažniausiai, kai jau valgau žuvį, tai šaldytą, kurią atitirpini ir nieko iš jos nelieka visai. Taip jau yra. 

Tačiau praeitą penktadienį, kažkur per pietus, gavau šviežią, tą pačią dieną sugautą ir atvėsintą šamą. Šamo niekada nesu nei ragavus, todėl buvo smagu gauti kažką naujo, o ypač šviežią žuvį. Kaip aš jį gavau? Atvežė ŠamŪkis, kuris augina sveikas žuvis, plaukiojančias saugiuose baseinuose, kuriuose naudojamas tik tyras gręžinio vanduo, neturintis jokių negerų nitratų. Bent jau taip jie apie save pasakoja Facebook’e ir tinklalapyje

Šamas su keptomis bulvėmis ir citrinų-krapų padažu

Manau, kad daugiausia čia turėtų suklusti Kėdainiečiai ar netoli gyvenantys, nes pats ŠamŪkis įsikūręs Akademijoje, bet,  kiek mačiau, ir į Vilnių veža. Vėlgi, visą informaciją galima rasti Facebook’e. 

Taigi ŠamŪkio afrikinis šamas. Orietacinis žuvų svoris – 1,3-1,7 kg. Mano žuvis svėrė 1,330 kg. kažkur. Norėjau filiavimu užsiimti, bet, kadangi pirmą kartą su šamu dirbau, tai pabijojau. Plius, man jis toks gražus, kad buvo gaila. Pagalvojau, jog būtų visai gražu jį visą iškepti, šalia jo kąnors dar patiekti. Ir paprasta bus, ir atrodys įspūdingai. 

Šamas su keptomis bulvėmis ir citrinų-krapų padažu

Kas geriausia, jog nereikėjo skusti odos. Ji neturi žvynų. Tai tiesiog įpjoviau pilvą, išvaliau, nupjoviau visokius žvynus, gerai nuploviau, pasūdžiau, citrina apšlaksčiau ir į orkaitę. Kepė kažkur 40 min.

Šiaip labai nustebau, kokia žuvis skani ir nesausa išėjo. Tokia ganėtinai sultinga ir labai soti. Manau, užtektų visos žuvies gal 3-4 žmonėms pavalgyti pilnai. Kas man dar labai patiko, jog šamas neturi to specifinio žuvies kvapo ir mažų kaulų. Iš iškepusios žuvies ištraukiau tokį didžiulį, stiprų kaulą, o mažų nelabai radau. O mane labai nervina tos kaulėtos žuvys.  Kad ir kaip bebūtų, labai patiko tiek man, tiek tiems, kurie ragavo. O šviežias produktas, kuris atsakingai auginamas, juk visada yra daug geriau nei prekybcentrinis šaldytas. 

Šamas su keptomis bulvėmis ir citrinų-krapų padažu

Pats receptas beprotiškai paprastas. Vakarienė per valandą jau ant stalo garuoja. Skanios, orkaitėje keptos bulvytės ir žuvis su gaiviu citrinų-krapų padažu. Gardu tikrai. 

Reikės:

  • Šamo – 1,3 – 1,7 kg. (naudojau ŠamŪkio);
  • Didelės citrinos – 1/2 vnt.;
  • Druskos, pipirų;
  • Aliejaus – 2 v.š.

Bulvėms:

  • Didelių bulvių – 4 vnt.;
  • Druskos, pipirų, krapų;
  • Aliejaus – 3 v.š.

Citrinų-krapų padažui:

  • Majonezo – 150 g.;
  • Grietinės – 50 g.;
  • Česnako – 1 skilt.;
  • Didelės citrinos – 1/2 vnt. (galima naudoti ir daugiau);
  • Druskos, pipirų;
  • Geros saujos krapų.
  1. Šamą išvalome, vidų ir išorę aptepame aliejumi, pagardiname druska, pipirais ir citrinos sultimis. Žuvį kepame įkaitinoje 200 laipsnių karščio orkaitėje apie 40 min.
  2. Bulvės nuskutame ir supjaustome norimo dydžio gabalėliais (aš pjausčiau lazdelėmis).  Verdame lengvai pasūdytame vandenyje apie 10 min. (nuo vandens užvirimo), nukošiame, sumaišome su aliejumi, druska, pipirais,
  3. Bulvytes tolygiai, plonu sluoksniu paskirstome kepimo skardoje ir kepame įkaitintoje 200 laipsnių karščio orkaitėje apie 15-20 min., kol apskrus. Tuomet apverčiame ir kepame papildomas 10 min. (kepimo laikas priklauso nuo supjaustytų bulvių dydžio). Iškepusias bulves apibarstome smulkintais krapais.
  4. Kol kepa bulvės ir žuvis, padažui krapus ir česnako skiltelę susmulkiname, iš citrinos išspaudžiame sultis. Visus produktus sumaišome tarpusavyje. Jei reikia, pagardiname druska ar išspaudžiame daugiau citrinos sulčių. Padažas turi išeiti lengvai rūgštus.
  5. Iškepusį šamą pjaustome gabalėliais ir patiekiame kartu su keptomis bulvėmis, paruoštu padažu ir šviežiomis daržovėmis.

Skanaus!

Šamas su keptomis bulvėmis ir citrinų-krapų padažu

Šamas su keptomis bulvėmis ir citrinų-krapų padažu

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s