Amerikietiškas obuolių pyragas

Savaitės pradžioje buvau atradusi laiko kepimui. Oras atvėso, orkaitė ir vėl draugu tapo. Tai norėjosi tokio karšto, dar ką tik iš orkaitės ištraukto, trapaus obuolių pyrago. Ruduo juk.

O kadangi obuolių pyrago receptų kiekiu nedrįstu skųstis, tai nežinojau net, kaip šį pavadinti. Pavadinau amerikietišku, pasirodė teisingiausia. Toks trapus, sviestinis su saldžiarūgščiu obuolių įdaru. Karštas pats skaniausias, o jei dar su plombyriniais ledais, tai išvis pasaka! Nors ir stiklinė pieno čia tinka ar kokia nors plakta grietinėlė.

Tiesa, ką tik iškepusio tobulai supjaustyti neišeina. Jei reikia gražiai ir tvarkingai, atvėsinu aš jį, supjaustau tada ir į orkaitę trumpam įdedu, jog pašiltų. Nors kartais išvaizda visai nesvarbi būna. Ypač, jei skanu. O čia tikrai skanu turėtų būti desertų su obuoliais megėjams. Nes čia toks tikras, paprastas, labai rudeninis, tačiau geras obuolių pyragas. 

Reikės:

  • Sviesto – 150 g.;
  • Druskos – 1/4 a.š.;
  • Kvietinių miltų – 250 g.;
  • Šalto vandens – 50 ml.
  • Kiaušinio;
  • Rudojo cukraus (pyrago viršui apibarstyti) – 1 v.š.

Obuolių įdarui:

  • Obuolių – 4 didelių arba 6-7 mažesnių;
  • Cukraus – 5-6 v.š. (priklauso nuo obuolių rūgštumo/saldumo);
  • Citrinos sulčių – 1 v.š.;
  • Kvietinių miltų – 1 v.š.;
  • Cinamono pagal skonį.
  1. Miltus sumaišome kartu su druska, burokine tarka įtarkuojame šaltą sviestą. Miltus su sviestu karts nuo karto permaišome, jog sviestas nesuliptų.
  2. Išplakame kiaušinį ir pusę plakinio kartu su vandeniu supilame į sviesto ir miltų mišinį, permaišome ir viską suspaudžiame į vieną rutulį. Tešlos negalima minkyti ar ilgai šildyti jos rankomis.
  3. Paruoštą tešlą padaliname į dvi dalis, dedame į šaldytuvą 1-2 valandoms, galima palikti ir per naktį.
  4. Per tą laiką pasiruošiame obuolių įdarą – obuolius nulupame, supjaustome kubeliais ir sumaišome su likusiais ingredientais (cukrumi, citrinos sultimis, miltais bei cinamonu).
  5. Atšąlusią tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo, išklojame kepimo formą, kurioje kepsime pyragą (įskaitant ir kraštus), sudedame obuolių įdarą ir viską užklojame kita iškočiotos tešlos dalimi. Kraštus prispaudžiame. Jei yra laiko ir noro, viršų galima papuošti grotelėmis.
  6. Pyrago viršų aptepame likusiu kiaušinio plakiniu, apibarstome ruduoju cukrumi kepame įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 40-45 min., kol apskrus.

Skanaus!

 

Reklama

Įrašo “Amerikietiškas obuolių pyragas” komentarai: 2

  1. Raimonda

    Noreciau iskepti si pyraga. Bet labai neaiskus receptas pasirode. Sakykit, kaip suprasti si punkta “Išplakame kiaušinį ir pusę plakinio kartu su vandeniu supilame į sviesto ir miltų mišinį“ ?Pilti tik puse plakinio ?O kada ir kur pilti kita puse ?Ar cia tiesiog po truputi pilti ?Bet kaip tada nieko neminkyti ir nesildyti teslos tarp ranku ?Aciu 🙂

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s