Beveik šakotis

Ponia Sigita Cooks į internetą atėjo tik prieš metus ar jau pusantrų. Jaunuolė vistiek. Bet seniai seniai prieš tai turėjau kitą blog’ą, kurį pradėjau rašyti dar mokykloj. Ir buvo ten toks vienas receptas. Šakočio brolis – Baumkuchen. Kadangi tas senas blog’as perdarytas į naują, tai net dabar tas įrašas yra čia kažkur archyvuose giliai užkastas. Jei neklystu, pats pats seniausias iš visų receptų. Ir jis ganėtinai pasisekęs buvo. Daug kas bandė, daug kam išėjo ir patiko. Bet buvo ir taip, kad vieniems nei išėjo, nei patiko. Vat būna.

O tam baumkuchen’ui iki šakotiško skonio kažko trūko. Nieko nesakau, skanus pyragas. Ir šiek tiek panašus į šakotį. Bet čia ir esmė, kad šiek tiek. Tai paėmiau, susikaupiau ir perdariau aš jį. Užtrukau ilgai, o ir šakočio pas mane praėjusią savaitę buvo kaip per vestuves. Bet pavyko vis dėl to. Supaprastinau lengvai, sumažinau ingredientų skaičių. Ir dabar esu tikrai patenkinta, nes pats pyragas ir gardus labai, ir panašus į šakotį. Ir nebe baumkuchen’as koks. Grynas šakotis, tik nugenėtas. Todėl ir pavadinau beveik šakočiu. Norėjau pavadinti šakočiu “baik šakotis!“. Bet kad ir taip esu pagarsėjusi humoro jausmu. Pagarsėjusi liūdnai. 

Kartais pasakodama apie receptus sakau, jog pavyks iš pirmo karto. Deja, šįkart to žadėti negaliu. Kartais reikia kepti, kepti ir praktikuotis, nieko nepadarysi. Kepant beveik šakotį, daugiausiai viskas priklauso nuo kepimo ir orkaitės. Jei su ja galima kepti tik iš viršaus, tai labai gerai. Galima aukštą pyragą padaryti, su daug  daug sluoksnių ir nebijoti, kad apačia sudegs ar sudžius. Jei orkaitės galimybės neleidžia to padaryti, tai kepti reikėtų pačiame orkaitės viršuje, ganėtinai ploną ir mažiau sluoksnių turinį pyragą. Pavyzdžiui, nuotraukose aukštas pyragas su tirpintu šokoladu ant viršaus keptas orkaitėje, kuri gali kepti tik iš viršaus. O paskutinėje nuotraukoje supjaustytas beveik šakotis, apibarstytas cukraus pudra, buvo kepamas orkaitėje, kuri kaitina ir iš apačios, ir iš viršaus, su ventiliatoriumi. 

Bet prisiderinus prie orkaitės ir susidraugavus su receptu, išeina tikrai puikus pyragas. Skaniausias antrą ar trečią dieną po kepimo. O ir labai gerai, tarkim, šventėms. Galima keliomis dienomis anksčiau pasiruošti ir ramiai laukti Kalėdų. O šakotis juk vienas skaniausių desertų. Namie keptas dar skanesnis! Ir visai tada nesvarbu, kad šakotis tik beveik šakotis._dsc6978-5

Reikės:

  • Ištirpinto sviesto – 400 g.;
  • Cukraus – 350-400 g.;
  • Vanilinio cukraus – 2 a.š.;
  • Kiaušinių – 10 vnt.;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Kvietinių miltų – 450 g.;
  • Kepimo miltelių – 4,5 a.š.;
  • Cukraus pudros, tirpinto šokolado ir pan. papuošimui.
  1. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Į baltymus beriame žiupsnelį druskos ir plakame iki standžių putų.
  2. Sviestą sumaišome kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinių tryniais. Išplakame iki kol masė pabals, taps puri ir nesijaus cukraus kruopelių.
  3. Į sviesto plakinį suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir išmaišome.
  4. Dalimis atsargiai įmaišome ir išplaktus baltymus. Nepermaišome, jog tešla neprarastų purumo.
  5. Į formą, išklotą kepimo popieriumi, dedame kelis šaukštus paruoštos tešlos. Paskirstome po visą formos dugną. Kepame pačiame orkaitės viršuje 230 laipsnių karščio gerai įkaitintoje orkaitėje, kol taps auksinės spalvos. Orkaitės kepimas tik iš viršaus būtų idealu, jei yra galimybė.
  6. Kai sluoksnis iškepa, ant jo vėl plonai užtepame tešlos ir kepame. Procesą kartojame su visa likusia tešla.
  7. Iškepusį pyragą atvėsiname, tuomet suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame kambario temperatūroje parai ar daugiau. Skaniausias po 2-3 dienų.
  8. Pyragą apibarstome cukraus pudra ar apliejame tirpintu šokoladu.

Skanaus!

_dsc7171-7

Reklama

Įrašo “Beveik šakotis” komentarai: 4

  1. Asta Eigelyte

    Fantastiškos nuotraukos!
    Kažkada kepiau šį “šakotį“ patamsyje Australijos vynuogynuose ir likau be nuotraukų tąkart, bet pyragas tikrai vertas viso triūso ir kantrybę ugdo, tai reiks kartoti.

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s