Veganė visai savaitei! 1 Diena.

Grįžau! Žinokit, labai ilgai galvojau, kaip čia ir ką daryti su tinklaraščiu. Pasakysiu taip labai atvirai. Paskutinius kelis mėnesius jaučiau kažkokią keistą nemeilę rašyti čia. Tas pats per tą patį, receptas po recepto, o prieš receptą banalus įtikinėjimas kaip čia paprasta ir skanu. Atsibodo rimtai. Šiemet nusprendžiau daryti viską kitaip. Nes aš galiu viską kitaip. Praėjusius metus užbaigėm su mūsų visų sukurtu tortu. Vadinas, ir Jums įdomu kažką kitokio paskaitinėt, ar ne?

O dabar kodėl čia tas veganizmas? Nežadu pereitį į tokią mitybą tikrai, bet po naujųjų metų pati net nepastebėjau, kaip pradėjau eksperimentuoti su augaliniu maistu. Žiauriai smagu, pasirodo. Dariau stebuklus virtuvėj ir tuo pačiu mąsčiau apie blog’ą, ką čia įdomaus padarius. Tada įkėliau į instagram’ą veganiško omleto nuotrauką ir paklausiau visų “Ei, būtų įdomu, jei bandyčiau dar savaitę maitintis tik augaliniu maistu ir viską viską aprašyčiau blog’e?“ Tai atsirado tokių, kurie pritarė. Tai su tokia Jūsų palaima aš ir bandau dar savaitę išgyventi veganiškai!

Aprašysiu, kiek maždaug sumokėjau parduotuvėj, ką gaminau, kaip gaminau ir ar buvo skanu. Noriu paminėt ir pabrėžt, kad viską bandžiau padaryti ganėtinai pigiai, nes 1. aš dabar žiauriai žiauriai taupau ant naujo fotoaparato, todėl maistui tenka išleisti mažiau. 2. Taip įdomiau. Visi gali nusipirkti vegan sviestą, vegan kiaušinius ir vegan mėsos pakaitalą ir naudoti vietoj tikro produkto. Bet tai nesamonė. Bandysim išsiversti be jų ir vistiek skaniai gyventi. Žinokit, gaminsim veganišką sūrį net! Bet pradžiai visas pirmadienio gyvenimas:

_dsc0308-5

Pusryčiai. Tai atsikėliau pirmadienio rytą. Pasidariau smoothie iš visokių liekanų, kurias radau šaldytuve. Norėjau avižinės košės, nes baisiai šalta, bet neturėjau laiko. Susiplakiau kokteilį, kol plakiau ir dar bananą papildomai suvalgiau, kad būtų sočiau. Buvo gerai. Tik turiu pripažinti, jog nuotrauka tai iš praėjusios savaitės. Atsiprašau. Kai išgėriau, tik tada supratau, kad pamiršau nufotkint.

Žaliojo kokteilio receptas:

Reikės:

  • Obuolio;
  • Banano;
  • Greipfruto arba apelsino sulčių;
  • Šiek tiek citrinos sulčių;
  • Mažo gabalėlio imbiero;
  • Saujos špinatų;
  • Vandens.
  1. Viską sudėti į kokteilinę ir išplakti. Vandens įpilti pagal tai, kokio tirštumo kokteilio norisi.

Po pietų, grįždama namo, nuėjau į parduotuvę apsipirkti. Nešiaus mažą sąrašiuką, kad nepamiršti kažko. Šiaip ką gaminsiu tiksliai šią savaitę, tai tikrai nežinau. Ir ar užteks tiek, kiek pirkau, irgi neįsivaizduoju. Bet pažiūrėsim. Tarp kitko, veganiškai valgysiu aš viena, tai pirkiniai tik man skirti.

Sąrašas, ką pirkau (viskas nuo čekio nurašyta):

  • Rudasis cukranendrių cukrus (500 g.)  – 1,19 eu.;
  • Natūralus sojos gėrimas (be cukraus) – 2,09 eu;
  • Bananai (1,290 kg.) – 1,02 eu.;
  • Baklažanas – 1,44 eu.;
  • Lukštentos saulėgrąžos (100 g.) – 0,27 eu.;
  • Konservuoti lęšiai (400 g.) – 0,62 eu.;
  • Bulvės (1,030 kg.) – 0,26 eu.;
  • Kepimo milteliai – 0,12 eu.;
  • Burokėlių lapai (100 g.) – 0,99 eu.;
  • Raudonoji saldžioji paprika (0,210 kg.) – 0,52 eu.;
  • Citrina (0,150 g.) – 0,21 eu.;
  • Česnakai (0,080 kg.) – 0,36 eu.;
  • Sumuštinių duona su Spelta miltais – 1,10 eu.;
  • Plautos morkos (0,190 kg.) – 0,03 eu. 😀 (čia rimtai);
  • Pievagrybiai (200 g.) – 0,73 eu.;
  • Konservuoti smulkinti pomidorai (400 g.) – 0,57 eu.;
  • Kvietiniai EKSTRA miltai (1 kg.) – 0,83 eu.;
  • TOFU sojų pupelių varškė – 3,28 eu.;
  • Konservuoti avinžirniai (400 g.) – 0,62 eu.

Iš viso: 17,56 eu.

Namie dar turėjau:

  • Obuolių;
  • Apelsinų;
  • Greipfrutų;
  • Skardinę pupelių;
  • Alyvuogių;
  • Sojų mejonezo;
  • Pomidorų padažo;
  • Ryžių;
  • Bulvių krakmolo;
  • Spaghetti makaronų;
  • Vyšninių pomidorų;
  • Svogūnų;
  • Acto;
  • Klevų sirupo;
  • Kakavos;
  • Įvairių džiovintų prieskonių;
  • Mielių;
  • Greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
  • Aliejaus
  • Druskos, pipirų.

Tai va šiuos produktus visą savaitę naudosiu. Gal ne visus, bet čia viskas, ką turiu namie. 

_dsc1203

Pietūs. Neturėjau daug laiko, Tai buvo paprasta juoda kava su daržovių blyneliais. Kažkur skaičiau, kad veganiškiems blyneliams labai gerai naudoti aquafaba. O aquafaba yra tas skystis, kurį pastoviai nupilam, kai nukošiam virtus avinžirnius iš skardinės. Pasirodo,jis labai gerai suriša blynelius ir  dar papildomų baltymų turi. Žinojot, kad tą skystį galima išplakti iki standžių putų su cukrumi ir kepti veganiškus morengus? Va dabar tai žinot. Tai nukošiau avinžirnius, padėjau į šaldytuvą, rytoj juos naudosiu. Dabar naudosim aquafaba.

Daržovių blyneliai:

Reikės:

  • Puodelio (250ml. / 150 g.) kvietinių miltų;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Mėgstamų prieskonių pagal skonį (džiovinto baziliko, raudonėlio, ir pan.);
  • 3/4 puodelio (~180 ml.) sojų pieno;
  • 4 v.š. aquafaba;
  • 1 v.š. aliejaus;
  • Česnako skiltelės;
  • Saujos pievagrybių;
  • Paprikos pagal skonį;
  • Baklažano pagal skonį;
  • Saujos tarkuotos morkos.

! Galima naudoti ir kitas daržoves – brokolius, cukiniją ir pan. 

  1. Miltus sumaišyti su kepimo miteliais, druska ir mėgstamais prieskoniais. Supilti pieną su aquafaba bei aliejumi ir išmaišyti.
  2. Daržoves susmulkinti, įmaišyti į tešlą.
  3. Blynelius kepti įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

Blyneliai skanūs, turi ir tekstūrą neblogą, bet trūksta jiems kažkokio charakterio, jei taip pasakyti galima. Tai sumaišiau šiek tiek pomidorų padažo ir sojų majonezo, patiekiau šalia. Plius, prisiderinau saujelę burokėlių lapų su alyvuogėmis ir cherry pomidorais. Pagerėjo situacija iš karto.

Beje, kas liko, sudėjau į šaldytuvą. Pasišildysiu šią savaitę kada, kai visai jau tingėsiu gaminti.

_dsc1261

Vakarienė. Bulvės! Keptos bulvės. Kai nusivalysit ašaras nuo juoko, tada aš Jums ir papasakosiu, kas ir kaip. Čia žiauriai kietos bulvės. Ne tiesiogine prasme kietos, jos traškios išorėj ir minkštos viduj. Bet kas geriausia, kad jos visiškai be jokio aliejaus. Absoliučiai. Šį triuką, kaip jas iškepti skanias be jokio aliejaus, laikau atradimu, nes naudosiu jį dažnai, jaučiu. Faina tikrai!

Traškios bulvių skiltelės (be aliejaus);

  • 2 bulvių;
  • Mėgstamų džiovintų prieskonių (raudonėlio, čiobrelio, saldžios paprikos, čili, česnako miltelių ar pan.) pagal skonį;
  • 1 nubraukto v.š. kvietinių miltų;
  • Druskos, pipirų.
  1. Bulves nuplauti, supjaustyti skiltelėmis, perplauti šaltu vandeniu ir nusausinti.  Nusausinus, sumaišyti su kitais ingredientais.
  2. Skilteles išdėlioti ant grotelių ar kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 200 laipsnių karščio orkaitėje apie 15 min, tuomet ištraukti iš orkaitės, apversti kita puse ir toliau kepti dar apie 10-15 min. Kepimo laikas labai priklauso nuo bulvių ir skiltelių dydžio bei nuo pačios orkaitės kepimo.

Buvo likę dar to padažo nuo daržovių blynelių, su juo ir valgiau šitas skilteles. Žiauriai skanios. Ir skrandžio visai neapsunkina, kas keisčiausia. Žodžiu, veganausiu ar ne, karts nuo karto tokias bulves kepsiu tikrai.

 

Na, tai viskas. Apibendrinus, tai visai nieko diena buvo. Gal maistas ir ne toks jau stebuklingas pačią pirmą dieną, bet buvo paprasta ir skanu. Ir greita, nes šiandien laiko neturėjau visai. Bet kitom dienom bus trumpiau ir įdomiau, pažadu. Kepsim picą, darysim sumuštinius superinius ir dar gal traškias daržoves saldžiarūgščiame padaže? Pažiūrėsim. Visa savaitė juk dar. O taip tai viskas gerai. Soti ir laiminga.

Iki ryt!

 

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s