Veganė visai savaitei! 5 Diena.

Su penktadieniu! Na, Jums tai šeštadieniu jau.  O gal ir  gerai, nes penktadienį gaminau visokius skanumynus, kuriems reikia šiek tiek laiko pagaminti. Tai galėsit sau ramiai savaitgalį pasibandyti, jei tik turėsit noro. Tiesa, pirmą kartą po pirmadienio apsilankiau parduotuvėj šiandien. Pritrūkau, pagrinde, vaisių, duonos, avinžirnių, lęšių ir pan. Pilnai tikiu, jog būčiau išsivertusi ir su tomis prekėmis, kurias pirkau ir viską aprašiau pirmoje dienoje. BET. Link savaitgalio jau pradėjau veganiškai maitintis ne viena, tai dėl to čia taip viskas. Bet ir tai, nieko naujo nepirkau, pasidariau mažą papildymą. Vaje, pasakoju aš Jums viską kaip per išpažintį jau tikrai. Gal geriau papasakosiu apie savo penktąją dieną.

_dsc1661

Pusryčiai. Kaip ir žadėjau vakar, pusryčiausiu avižinės košės keksiukus su įvairiomis sėklomis, kuriuos pasigaminau trečiadienį vakare. Tai išsiviriau arbatos, suvalgiau porą tokių keksiukų ir dar vaisių, konkrečiau tai greipfrutą ir obuolį. Lengvi ir, norisi tikėti, sveiki pusryčiai prieš visas ateinančias penktadienio nuodėmes. Tai apie keksiukus ir jų receptą rašiau ČIA.
_dsc2207Pietūs. Kažkodėl norėjau pabandyti iškepti skanias veganiškas bandeles. Taip, praėjusią dieną kepiau picas. Bet bandelės visai kas kita juk. Norėjosi minkštų, gardžių su skoningu įdaru. Žiūrėjau visokias versijas dėl mielinės tešlos. Šiaip neturėjau daug laiko paieškoms ir bandymams. Mačiau, kad kai kurie naudoja tokį receptą, panašų į mano picos pado, kurį kažkada seniai seniai čia parašiau. Tik pridėjau 1 v.š. cukraus dėl… pikantiškumo? Jei taip galima sakyti. Ir daugiau mielių dėl purumo. O įdarui pasirinkau paprastą daržovių-pupelių įdarą, kurį pagaminau pagal savo “Sloppy Joes“ sumuštinio receptą. Nieko ypatingo, bet man tinka.

Ir neišėjo jos tokios gražios, kaip su mano mylimu neveganišku bandelių receptu. Neapskrudo gražiai. Išvaizda tai tikrai ne prekinė, matosi ir nuotraukoj. Bet už tai buvo skanu. Gal ne tokios tirpstančios burnoje ir purios, kaip tikrosios. Bet man, kaip labai mėgstančiai tokius dalykus, puiki alternatyva buvo. Galbūt dėl įdomumo aš kadanors patobulinsiu šį receptą, visgi norėtųsi puresnės pačios bandelės. Bet nemeluoju, papietavau tai skaniai! Šiltos bandelės ir sojų latte. Gerai juk!

Bandelės su daržovių įdaru

Reikės:

Mielinei tešlai:

  • 500 g. kvietinių miltų;
  • 1 v.š. cukraus;
  • 11 g. sausų mielių;
  • 1 a.š. druskos;
  • 1 v.š. aliejaus;
  • 320 ml. šilto vandens.

Įdarui (visi kiekiai surašyti apytiksliai, neskaičiavau):

  • Svogūno;
  • 2-3 skilt. česnako;
  • 1 mažos morkos;
  • 1/2 vnt. saldžios raudonosios paprikos;
  • ~150 g. pievagrybių;
  • skardinės (400 g.) pupelių (geriausia, jog būtų mažesnės. Tiktų ir lęšiai.);
  • 3-4 v.š. pomidorų padažo;
  • 1/2-1 a.š. dižono garstyčių;
  • 1 a.š. cukraus;
  • 1 a.š. acto;
  • ~100 ml. vandens;
  • Druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (naudojau šiek tiek maltų čili pipirų, baziliko ir raudonėlio).

Bandelėms aptepti:

  • 2 v.š. vandens;
  • 1 v.š. klevų ar kito sirupo.
  1. Tešlai visus produktus sumaišyti ir suminkyti elastingą, prie rankų nelimpančią tešlą. Uždengti ir palikti kambario temperatūroje 1-2 h., kol masė padvigubės.
  2. Kol tešla kyla, pasiruošti įdarą – visas daržoves ganėtinai smulkiai supjausyti ir kepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus, kol suminkštės. Tada suberti pupeles (skystį prieš tai nukošti) ir supilti visus likusius ingredientus, virti ant kaitrios ugnies, kol sutirštės. Atvėsinti.
  3. Bandelių aptepimui sumaišyti sirupą kartu su vandeniu.
  4. Iš tešlos formuoti bandeles, jas įdarant atvėsintu troškiniu. Bandeles sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir palikti dar apie 30 min. kambario temperatūroje, kol pakils. Tuomet aptepti sirupu, apibarsyti sezamo sėklomis ar prieskoniais (nebūtina).
  5. Kepti įkaitintoje 200 laipsnių karščio orkaitėje apie 20-25 min. (priklauso nuo dydžio). kol taps auksinės spalvos. Iškepusias bandeles dar karštas aptepti tuo pačiu vandens ir sirupo mišiniu.

_dsc2003

Vakarienė? Penktadienio vakaras buvo toks – su kava, sumuštiniais su veganiškomis “kiaušinių“ salotomis, apie kuriuos pasakojau antroje dienoje, ir…. šokoladiniais kavos keksiukais! Net negalvojau, jog šią savaitę gaminsiu desertą. Bet tai kaip aš be desertų, ką? Niekaip. Nors ir veganiškai.

Prisipažinsiu, kad šį pyragą kaip ir esu gaminusi. Labai seniai. Pavadinau jį pačiu beprotiškiausiu pyragu. Atvirai, nelabai jis man tada buvo. Nėra stipraus šokolado skonio ir viskas. Bet norėjau kažkaip jį paturbint. Kodėl? Todėl, kad man patinka to pyrago tekstūra. Tokia korėta, puri ir tirpstanti burnoje. Ir dar niekada tokio paprasto pyrago nesu gaminusi, kaip šio. Plius, visi ingredientai dažniausiai jau namie, kas labai patogu. Viskas gerai, tik su skoniu reikėjo šiek tiek pažaisti. Tai ir pažaidžiau – išsikepiau keksiukus, kurie buvo skanesni nei prieš tai. Ir ačiū Dievui! Arba man. Bet trūko kažko vistiek. Tai aš dar sugalvojau pagaminti glajų, kuris sužaidė čia puikiai ir dabar keksiukas išėjo žiauriai žiauriai geras! Taip, čia vienas iš tų retų atvejų, kai žodis “žiauriai“ reiškia labai gerai. Kas mėgsta kavą ir šokoladą, tam turėtų patikti. Aš mėgstu, man ir patinka. Ir kitiem neveganam ir net negalvojantiems apie veganizmą patiko. Lai nesupyksta veganai, bet apibūdinau aš juos kaip “nesijaučia, kad veganiška“  😀

Šokoladiniai kavos keksiukai:

  • 225 g. kvietinių miltų;
  • 40 g. kakavos;
  • 220 g. cukraus (naudojau rudąjį);
  • 1 a.š. sodos;
  • 1 a.š. vanilinio cukraus;
  • 1/2 a.š. druskos;
  • 125 ml. aliejaus;
  • 250 ml. kavos (atvėsintos);
  • 2 a.š. acto.

Glajui:

  • 130 g. cukraus pudros;
  • 30 g. kakavos;
  • ~80 ml. karštos stiprios kavos (galima naudoti ir karštą vandenį)
  1. Dubenyje sumaišyti visus sausus ingredientus. Tuomet supilti aliejų, kavą ir actą, viską gerai išmaišyti.
  2. Tešlą supilti į keksiukų formeles ar vieną didesnę formą. Kepti įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 15-20 min. (didesnį pyragą ~40 min.), kol, įbedus medinį iešmelį į keksiuko vidurį, jis išliks sausas ir neapsivėlęs tešla. Pilnai atvėsinti.
  3. Glajui sumaišyti cukraus pudrą su kakava. Šaukštas po šaukšto, pastoviai maišant, pilti kavą tol, kol glajaus konsistencija taps lyg ištirpinto šokolado.
  4. Glajumi aplieti iškepusius ir atvėsintus keksiukus/pyragą. Palikti kambario temperatūroje ar šaldytuve, kol glajus sukietės.

Šiai dienai tiek. Žiinokit, man visdar taip įdomu! Gaminti ir ragauti tokį maistą. Pavyzdžiui, šiandien sužinojau, kad veganai gaminasi kažką panašaus į rūkytą lašišą. Ir jie ją gamina iš… morkų. Ta prasme, kas per žmogus žiūrėjo į morkas ir jose matė žuvį? Tikras menininkas, rimtai. 

O šiandien buvo labai smagu, kad išėjo superinis desertas. Tai jis ir mano šios dienos favoritas, nes neturiu priekaištų jokių. Bandelės irgi patiko, bet visgi yra prie ko prikibti. Kadanors pagaminsiu geresnes, nenustosiu bandyti. Tačiau apibendrinus, viskas skanu ir faina!

Reklama

Įrašo “Veganė visai savaitei! 5 Diena.” komentarai: 4

      1. Nemokša

        Nuotraukoje Jūsų keksiukai primena kanelių formą, taigi spėju, kad ir formelės kiek mažesnės negu “regular“ tipo keksiukų. Ar pylėte pilną formelę, ar trečdalį fomelės palikote tuščią, kad keksiukas “neišliptų“?

        Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s