Veganė visai savaitei! Paskutinė diena.

Praleidau paskutinę dieną! Ta prasme, nesuspėjau parašyti apie ją. O buvo taip, kad sekmadienį fotografavau tokį vieną labai gražų leliuką ir norėjau bent jau pradėti redaguoti nuotraukas. Taip ir užsivėlinau su viskuo. Bet nieko tokio, tikiuosi. Šiaip atsiprašau, bet leliukams pas mane pirmenybė. 🙂

O kalbant apie mūsų veganiškos savaitės bandymą, tai dabar gal pirmiau papasakosiu, ką valgiau paskutinę dieną. Po to jau ir apie visą savaitę kažką pasakysiu. Gerai? 

_dsc2847-3

Pusryčiai. Labai paprasti, tik tokie nelabai sekmadieniški pusryčiai. Ką padarysi. Bet jau seniai kirbėjo man tokia mintis išbandyti kokteilį iš, pagrinde, bananų, avižų ir augalinio pieno. Tai ir pabandžiau. Žinokit, skanu! BET. Jei kokį kitą rytą atsibusčiau ir pasvajočiau, kad pusryčiams noriu kokteilio, tai eičiau darytis tą, kuris buvo pirmoje dienoje – žaliąjį. Mano skoniui jis artimesnis nei šis. Bet kaip ir sakiau jau daug daug kartų, tai dar pakartosiu ir šįkart – kiekvieno skonis skirtingas juk.

Avižų-bananų kokteilis:

Reikės:

  • Banano;
  • 2 v.š. agavų ar klevų sirupo;
  • 2 v.š. avižinių dribsnių;
  • Žiupsnelio cinamono;
  • ~200 ml. augalinio pieno (naudojau sojų).

Viską sudėti į kokteilinę ir suplakti iki vientisumo.

_dsc2885-2Pietūs. Kai ruošiau pietus, šiek tiek pačytinau. Radau pas tėvus kažkokius tai šaldytus ryžius su daržovėmis. Ta prasme, galėjau pameluot, kad pati gaminau, bet kad ryškiai jau matosi nuotraukoj, todėl prisipažįstu iš karto. 😀 Tai buvo likę man tofu nuo praėjusios dienos, kai kepiau omletą. Paėmiau jį ir susmulkinau, pakepiau keptuvėj ir tada sumaišiau su ryžiais. Smulkintas tofu rimtai primena kiaušinį. Žinot juk, kai azijietiškam restorane ryžius galima su daržovėmis ir kiaušiniu užsisakyti. Tai išėjo kažkas panašaus, nemeluoju.

O ką dar radau, tai padažą “sweet & chili“ ir avinžirnių. Kažkada seniai seniai gaminau kažką panašaus, tik su daug daržovių. Šįkart daržovių nedėjau, nes ryžiuose buvo. Tai va tokie greiti pietūs mano buvo. Tik pasakysiu atvirai.Gaminau ir galvojau, kad nesamonė. Bet kad samonė. Avinžirniai skanu. Saldžiaaštriai avinžirniai dar skaniau. Kas gali būti blogai?

Avinžirniai saldžiaaštriame padaže

Reikės:

  • Skardinės (400 g.) avinžirnių;
  • skiltelės česnako;
  • žiupsnelio kari miltelių;
  • žiupsnelio kajeno ar čili miltelių (nebūtina);
  • sojos padažo pagal skonį;
  • 1-2 v.š. saldžiaaštrio padažo.
  1. Avinžirnius perplauti ir gerai nusausinti, česnako skiltelę susmulkinti.
  2. Įkaitinti keptuvę su šlakeliu aliejaus, suberti nusausintus avinžirnius kartu su česnaku ir kepti, kol lengvai apskrus.
  3. Tada sumaišyti su likusiais ingredientais ir pamaišant kaitinti, kol padažas šiek tiek sutirštės.

_dsc1346-3

Vakarienė. Vakarienei tai vėl tie patys sumuštiniai su “kiaušinių“ salotomis iš antradienio. Jau nežinau, gal trečią kartą šią savaitę valgau? Bet kad jau net gėda. Tik šįkart vietoje avinžirnių naudojau baltas pupeles ir radau šaldytuve saliero, tai šiek tiek čia įdėjau. Viskas ok, bet su avinžirniais skaniau, visgi. Už tai salierą, jei mėgstat, čia pabandykit panaudot, labai tinka! Sumuštinio receptas ČIA.

Tai dabar, kaip ir žadėjau, pasakysiu kelis sakinius apie visą savaitę. Sunkiausia, kaip blogerei, buvo kiekvieną dieną rašyti ir dar fotografuoti. Norėjau ir parodyt, ir aprašyt gražiau, įdomiau. Nors ne viskas išėjo gerai, bet stengiaus. Žodžiu, ši savaitė tokia be miego buvo, bet viskas gerai. Aš netingiu, kai man labai įdomu.

Už tai dėl maisto man nebuvo sunku visai. Iš pradžių. Šiokiadieniais aš buvau labai užsiėmusi, bet tuo pačiu skaniai valgiau ir jokio trūkumo savo gyvenime nepastebėjau. Tikrai. Gal kad namie buvo tik teisingi produktai, kitų nemačiau ir nesinorėjo. Plius, labai pasisekė su maisto gaminimu, nes maistas tikrai skanus išėjo. Na, buvo nesėkmių, kaip, tarkim, pica. Nors pati  pica buvo gera, tik tas sūris ew. Kitos nesėkmės nebuvo tokios baisios man. Žodžiu, viskas buvo valgoma.

Bet atsitiko taip, kad savaitgalį praleidau su šeima. Taip, gaminau veganiškai, valgiau veganiškai visą savaitgalį. O kiti homo sapiens juk galėjo valgyti viską! Tarkim, šeštadienį kepiau bulvinius blynus. Skanūs, geri blynai, kuriuos valgė visi. Tradiciškai juk valgė su grietine, o aš, nabagėlis, negalėjau jos vartoti. Dar negana to, po blynų gėrėm arbatą ar kavą prie stalo, o ant stalo kas? Visokie sviestiniai sausainiai ir kiti desertai. Tai vat.  Atrodo, tokia smulkmena juk, ar ne? Tai pradėjau suprast, kodėl sakoma, kad jei nori rimtai numesti svorio, tai reikia iš namų išnešti visą nesveiką maistą. Įtaką tikrai turi, pasirodo. 

Apie savijautą dabar. Skaičiau visokių pasakojimų, kaip veganizmas išgydo, padeda sulieknėti ir kokia nuostabi savijauta būna valgant vien augalinį maistą. Manau, čia labai priklauso nuo to, kaip prieš tai maitinaisi ir išvis, koks tavo organizmas. Beje, praėjo tik savaitė, tai sunku ir spręsti. Bet vistiek. Sveikiau nesimaitinau, juk valgiau viską tik be gyvūlinės kilmės produktų. Ką pastebėjau, kad kai pavalgai, skrandžio tas maistas neapsunkina visai, jausmas tikrai geras. Bent jau man. Tai čia gerai. Už tai odos problemos pasiliko, svoris toks pats. Bet tai labai individualu, sakau. Pavyzdžiui, aš neturiu antsvorio ir mano mityba ne tik visada bloga. Tarkim, stengiuos dažniausiai pusryčius ir vakarienę valgyti sveikai, beje, nevartoju daug pieno produktų ir mėsos šiaip. Su mėsa man gaminti neapsimoka, kai viena valgau, o kai padauginu pieno produktų, kitą rytą atsikeliu su šautinėm žaizdom ant veido. Aknė, jei nesupratot. Tai vartoju, bet ribotai. Bet jei daugiau sveriantis mėseėdis ar varškeėdis žmogus  pabandytų maitintis veganiškai ir ilgiau nei savaitę, gal svoris ar dar kas pakistų. Nes logiška, kai kurie veganiški patiekalai juk mažiau kalorijų turi.

Šiaip priėjau prie tokios išvados paskutinėmis dienomis, kad viskas gyvenime labai individualu. Tarkim, nemanau, kad visiems skirtas tas veganizmas. Aš buvau laiminga, nes labai mėgstu daržoves ir visokius avinžirnius ir esu prie jų pripratusi. Ar pasiilgau mėsos? Ne. Pasiilgau pieno produktų, kiaušinių labiau, nes kiaušiniai viską gerai “riša“, kaip tarkim, blynus ir pan. Bet čia tik kartkartėms apie tuos produktus pasvajodavau. Tačiau kitiems gali būti dar lengviau nei man arba sunkiau, kurie neįsivaizduoja savo savaitės be keptos vištos ar varškėčių, o gal tiesiog nemėgsta augalinio maisto. Tarkim, pažįstu žmogų, kuris negali pakęsti keptų daržovių, o nuo sojų pieno jį vieną kartą supykino. Tai ką jam daryt? 

Ir, tikriausiai, rūpi kažkam kažkur, ar žadu kadanors tapti vegane? Pripažinsiu, buvau šią savaitę apie tai pagalvojusi. Dėl pačių gyvūnų aš nekomentuosiu, nes mano nuomonė tokia ganėtinai gal ir keista, tai įsivelt į tokią diskusiją neturiu nervų. Dėl mitybos, tai supratau, kad etiketės sau nekabinsiu, nes nėra reikalo. Galbūt dar suaugti tam turiu, bet už tai į savo mitybą tikrai žadu daugiau veganiško maisto įtraukti. Pasirodo, kartais gerai gali būti ir be gyvūlinių produktų. Tai nesustosiu ir ieškosiu vis kažko naujo, bandysiu vis kitokius veganiškus, bet ir neveganiškus, receptus. Žodžiu, bus visko! 

Tai tiek. Tikiuos, buvo įdomu ir ačiū, kas sekėt visą šį bandymą. Jei bandysit kažką pasigaminti, papasakokit, kaip sekėsi. Ir jei turit kokių nors idėjų kitam eksperimentui, parašykit man. Gal ta idėja bus super ir pabandysim kažką? Būtų smagu!

Reklama

Įrašo “Veganė visai savaitei! Paskutinė diena.” komentarai: 2

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s