Sūrio pyragas su karamele

Pirmasis “normalus“ receptas po veganiškos savaitės! Kas praleidot ir kam įdomu, galit pasiskaityti apie tą bandymą ČIA. Šiaip dar norėčiau dabar vasariui kokio nors iššūkio sau. Gal turit kokių nors idėjų? Jei turit, tai laukiu tikrai tikrai.

Bet vat galvojau, kaip čia grįžt į senas geras vėžes. Manau, kad cheesecake’as labai tam tiktų. Taigi cheesecake’as. 😀 Jei rimtai, tai gimtadienis buvo, o laiko nebuvo. Koks nors tortas būtų misija neįmanoma išvis. Plius, neturėjau aš jokių specialių įrankių tada. Kočėlas pats kiečiausias buvo. Tai tokia situacija – nėra įrankių, nėra laiko, o reikia deserto, kuris patiktų visiems. Tai ką aš padariau? Iškepiau sūrio pyragą. Paprastą, bet gardų sūrio pyragą.

Aišku, desertas proginis turėjo būt. Tai kad netrodytų taip labai liūdnai, padariau tą sūrpyragį su karamele. Tai beabejo, kad čia pats paprasčiausias karamelizuotas kondensuotas pienas, net nemeluosiu. Bet juk skanu. Šiaip norėjau savo karamelę gaminti, bet nežinojau, kaip išsilaikys ant pyrago viršaus. Tai nerizikavau. Bet, jei norit išbandyti patys, karamelės receptas ČIA su visais paaiškinimais.

Ir va. Žinokit, gyrė visi visi šį pyragą, kai kurie kartojo net. O kaip negirsi? Sausainių pagrindas trapus, sūrio įdaras kreminis ir tirpstantis burnoje, o dar ir karamelė ant viršaus, kuri pagerina viską. Pasidarėm kavos, suvalgėm po gabalėlį torto ir pasėdėjom sau smagiai. Kaip ir turi būt. 

_dsc5046

Reikės:

  • 400 g. sausainių (naudojau “Selga“ klevų sirupo skonio);
  • 160 g. sviesto;
  • 500 g. kreminio sūrio (naudojau mascarpone, tinka ricotta, philadelphia ar kt.);
  • 200 g. grietinės;
  • 170 g. cukraus;
  • 2 v.š. kvietinių miltų;
  • 4 kiaušinių.

Karamelei:

  • 100 g. sviesto;
  • 400 g. (skardinė) karamelizuoto sutirštinto pieno.
  1. Sausainius sutrupinti iki miltų konsistencijos ir sumaišyti su ištirpintu sviestu. Viską suberti į 20 cm. skermens apvalią formelę ir, spaudžiant sausainių masę prie formos kraštų, suformuoti krepšelį. Tada kepti įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 15 min., kol lengvai apskrus.
  2. Per tą laiką kreminį sūrį sumaišyti su grietine, cukrumi ir miltais. Po vieną įmaišyti ir kiaušinius iki vientisumo.
  3. Ant iškepusio sausainių krepšelio supilti sūrio įdarą, tolygiai paskirstyti ir dėti atgal į orkaitę kepti, kurios temperatūra turėtų būti sumažinta iki 160 laispnių.  Kepimas gali užtrukti nuo 40 minučių iki valandos ar daugiau, priklauso nuo pačios orkaitės ir kepimo formos.
  4. Iškepusio pyrago šonai turi būti tvirti, o vidurys lengvai drebėti. Desertą reikėtų atvėsinti išjungtoje orkaitėje, šiek tiek atidarius dureles, tada statyti į šaldytuvą pilnai atvėsti.
  5. Karamelei sviestą ištirpinti su kondensuotu pienu iki vientisos masės. Karamelę supilti ant pyrago viršaus ir vėl visą sūrio pyragą vėsinti šaldytuve, kol karamelė sustings.

Skanaus!

_dsc5300-2

Reklama

Įrašo “Sūrio pyragas su karamele” komentarai: 4

  1. asta

    Aš turiu pasiūlymą! Visą savaitę gaminti vieną patiekalą pusryčiams pietums arba vakarienei. Seniau mačiau kažkokiam bloge kaip vieną savaitę kiekvieną vakarą virė sriubą, kitą kepė blynus, dar kitą dar kažką. O aš norėčiau (jei įdomu:) veganiškų patiekalų, nes jau kurį laiką mėginu taip maitintis.

    Patinka

    Atsakyti
    1. Sigita Val Įrašo autorius(-ė)

      o geras! faina idėja 😉 ačiū! o dėl veganiškų patiekalų tai aš pati už. Nes kaip ir sakiau po visos savaitės veganiškos, kad gaminsiu daugiau augalinio maisto 😉

      Patinka

      Atsakyti
  2. Mei

    Kepiau šį pyragą dovanų – tad nors pati ir neragavau, bet sulaukiau puikių atsiliepimų ir kažas net prašė recepto! Tai pyragas nekantrauja vėl būti kepamas, šįkart tikiuosi ir pati paragauti 🙂

    Patinka

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s