Crème Brûlée su morenginiais sausainiais

Tai sakau Crème Brûlée, ar ne? Va čia jau tikra klasika. Bet ir gerai. Kai toks desertas pagamintas teisingai, tai vienas geriausių ir mėgstamiausių gali būt. Pas mane taip ir yra. O pamėgom tą krem briulė tai dar labiau, kai prieš metus ar du gavau dovanų konditerinį degiklį. Jis taip vadinas? Ar karamelizatorius? Ai, nebežinau. 

Bet šįkart atsitiko taip, jog tas mano degiklis paėmė ir nebedėgė. Teko kitaip suktis, kaip anksčiau sukdavausi, kai to daikto neturėjau. Pasiėmiau visai nemylimą ir negražų šaukštelį,  sulenkiau ir galą gerai įkaitinau virš  kaitlentės ugnies. Toks karštas buvo, kad net paraudo. Ir tokį šaukštą priglaudžiau  prie krem briulė viršaus, kuris cukrumi apibarstytas buvo. Šiek tiek pasukiojau aš jį ir tikrai gražiai man ta karamelė išėjo. Tai vat jei neturit to degiklio, bet labai norit šio deserto, pabandykit va taip pažaisti. 

Šiaip tai čia nuostabus desertas, bet turi vieną minusą. Lieka labai daug kiaušinių baltymų, kuriuos kažkur visgi reikia sunaudoti. Šįkart sugalvojau, jog iškepsiu morenginius sausainius. Aišku, kad jie nebūtini. Aišku, kad ir be jų gerai. Bet, žinokit, su jais daug geriau. Krem briule tokia ganėtinai sunki ir kreminė, o morengai, priešingai – lengvi ir traškūs. Susibalansuoja puikiai. Ir atrodo toks visai nieko desertas, ar ne?

Reikės (4-6 porcijoms):

Crème Brûlée:

  • 500 ml. riebios (35-36% rieb.) grietinėlės;
  • Vanilės ankšties (arba ~2 a.š. vanilinio cukraus);
  • 6 kiaušinio trynių;
  • 70 g. cukraus;
  • Rudojo ar baltojo cukraus karamelei;
  • Šviežių uogų ir mėtos lapelių patiekimui (nebūtina).

Morenginiams sausainiams:

  • 6 kiaušinio baltymų;
  • žiupsnelio druskos;
  • 300 g. cukraus.
  1. Orkaitę įkaitinti iki 150 C.
  2. Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išskobti sėklytes. Jas kartu su ankštimi sudėti į puodą, supilti grietinėlę ir kaitinti, kol pašils. (neužvirinti!)
  3. Per tą laiką atskirame dubenyje kiaušinio trynius išsukti su cukrumi iki vientisumo.
  4. Karštą grietinėlę plona srovele, pastoviai maišant, supilti į trynių ir cukraus masę. Viską perkošti per sietelį ir supilti į 4-5 indelius.
  5. Indelius statyti į kepimo formelę aukštais kraštais, į formą pripilti karšto vandens tiek, kad mažiausiai iki pusės apsemtų indelius. Kepti orkaitėje apie 40-45 min.,  kol kraštai sutvirtės, tačiau, pajudinus indelį, vidurys vis dar judės.
  6. Iškepusį kremą pilnai atvėsinti kambario temperatūroje, vėliau statyti į šaldytuvą 2-3 valandoms arba per naktį, kol pilnai atvės.
  7. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 110 C.
  8. Į didelį, sausą dubenį supilti kiaušinio baltymus, įberti  žiupsenlį druskos ir plakti mikseriu, kol suputos. Tuomet pastoviai plakant, palaipsniuį suberti cukrų ir plakti tol, kol nebesijaus cukraus kruopelių ir baltymų masė taps standi bei žvilganti.
  9. Ant kepimo popieriumi išklotų skardų iš morengų masės šaukšto ar konditerio maišelio pagalba suformuoti mažus norimos formos sausainius.
  10. Morengus kepti orkaitėje apie 2,5 val., kol sutvirtės. Palikti atvėsti 2-3 val. pravertoje orkaitėje.
  11. Atvėsinto Crème brûlée viršų plonu sluoksniu apibarstyti cukrumi ir apdeginti konditeriniu degikliu, kad susidarytų karamelinė plutelė.
  12. Desertą papuošti šviežiomis uogomis, mėtos lapeliais ir patiekti su morenginiais sausainiais.

Skanaus!

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s